BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flyttet 10.000 pc-er til Windows 7

Måtte ta hensyn til 2000 ulike applikasjoner.

De aller fleste av pc-ene hos Helse Nord er nå blitt flyttet over til Windows 7 eller erstattet av nye pc-er med samme operativsystem.
De aller fleste av pc-ene hos Helse Nord er nå blitt flyttet over til Windows 7 eller erstattet av nye pc-er med samme operativsystem. Bilde: Jan Fredrik Frantzen, UNN (CC BY-ND 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. jan. 2015 - 15:23

Det regionale helseforetaket for Finnmark, Troms og Nordland, Helse Nord, har fullført et stort prosjekt hvor over 10.000 pc-er har blitt oppgradert til Windows 7, stort sett fra Windows XP. Dette har blitt gjort ved å ta i bruk ganske utradisjonelle metoder.

Pål Kristiansen i Helse Nord IKT har vært teknisk ansvarlig for prosjektet. På spørsmål om hvorfor helseforetaket har valgt å satse på Windows 7 framfor Windows 8, svarer Kristiansen at Windows 8 nettopp var blitt lansert da prosjektet hadde oppstart i oktober 2012.

– Windows 8 var ikke modent nok da vi begynte planleggingen, til at vi ønsket å ta det i bruk i stor skala. Forøvrig er det løftet til 64-bit som er det vanskelige, ikke forskjellen på Windows 7 og 8 som sådan, forteller Kristiansen.

Prosjektet har hatt en samlet kostnad på rundt 34 millioner kroner. Dette inkluderer ikke kostnadene for rundt 3000 klientmaskiner som har blitt byttet ut som følge av prosjektet.

2000 applikasjoner

 <i>Bilde: Helse Nord IKT</i>
Bilde: Helse Nord IKT

En faktor som har vanskeliggjort migreringen, er det enorme utvalget av ulike applikasjoner som var installert på pc-ene. Kristiansen forteller at IKT-avdelingen skannet hver eneste maskin for å finne ut hva som var installert på den. Til sammen kom man opp i 17.000 komponenter som ble gruppert til omtrent 2000 ulike applikasjoner. Ifølge Kristiansen har denne detaljerte oversikten har vært en av de viktigste faktorene for styring i ettertid. Noe av det som har dratt antallet applikasjoner opp, er at en del medisinteknisk utstyr leveres med egen programvare som har vært installert på pc-er.

– Nå har porteføljen blitt betraktelig forenklet. En del er sanert og annet er byttet ut, slik at antallet applikasjoner nå er nede i 1300, sier Kristiansen. Alt av systemer driftes Helse Nord IKT. Fullskala utrulling skjedde rundt nyttår 2014, etter en pilot i juni 2013.

Uvanlig prosess

Om migrasjonsprosessen forteller Kristiansen at den vanlige metodikken har vært å ta avdeling for avdeling, ett sykehus av gangen.

– Vi har startet med hele regionen samtidig og lagt om maskiner så snart all programvare installert på den enkelte maskin har hatt en status som sier den er klar for Windows 7 eller ikke skal være med videre, dermed er det programvarens tilgjengelighet som har vært avgjørende for migreringstidspunktet ikke hvor maskinen er plassert, sier Kristiansen.

 <i>Bilde: Helse Nord IKT</i>
Bilde: Helse Nord IKT

Sluttbrukerens valg

– Sluttbrukeren blir vist en plakat på pc-en med oversikt over hva som vil skje med applikasjonene under migreringen. Brukeren velger selv tidspunkt for omlegging, som oftest utenfor arbeidstid, eventuelt kan bruker sende en tilbakemelding som stanser prosessen midlertidig mens vi følger denne opp. Deretter går omleggingen automatisk, sier Kristiansen.

Han forteller at man har dratt erfaringer fra et tidligere internt prosjekt med overgang til Windows XP, og at flere av de samme personene som var med da også har vært med nå.

– Vi har sett på alle manuell ledd i prosessen, og har automatisert disse. Men for å gjøre noe sånt må man ha full kontroll.

Kristiansen avviser ikke at det kan være aktuelt å dele erfaringene fra prosjektet med andre.

– Det er ikke noe hemmelig ved metodikken, sier han.

Godt mottatt

Det er en helt del forskjeller på hvordan Windows XP og Windows 7 brukes, men ifølge Kristiansen har overgangen blitt godt mottatt av brukerne.

– Jeg tror opplæringen har gått veldig greit. Det var på forhånd blitt laget bruksanvisninger som ble delt på intranett. En del brukere gikk også fra Office 2003 til Office 2007, og det var kanskje det største hoppet. De ansatte har vært veldig positiv. Alle har jo pc-er hjemme som stort sett er mer moderne enn det de har hatt på jobben. Så migreringen har hovedsakelig blitt møtt med jubel, sier Kristiansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.