PERSONLIGTEKNOLOGI

FM-slukking vil gi søppelberg av radioer

Mer enn ti millioner radioer skal skrotes.

FM-radioen går på historiens skrauphaug i Norge, om myndighetene får det som de vil.
FM-radioen går på historiens skrauphaug i Norge, om myndighetene får det som de vil. Bilde: Sindre Skrede/Wikimedia Commons

Oslo (NTB): Norge står foran den største innsamlingen av gammel elektronikk noensinne når mer enn ti millioner FM-radioer skal skrotes i løpet av de neste årene.

– Målt i antall så er det nok den største innsamlingen av enkeltprodukter vi har hatt. Vi snakker nok rundt ti millioner apparater, kanskje mer, sier Jan Adelsten Røsholm, administrerende direktør i Elektronikkbransjen til Aftenposten.

Samtlige elektronikkbutikker i landet er forpliktet til å ta imot de gamle radioene.

Selv om FM-nettet slukkes, trolig allerede i 2017, velger fortsatt mange nordmenn å kjøpe FM-radio.

– Vi ser en gradvis overgang til DAB, så langt i år er det solgt 25.000 DAB-radioer. Det er i overkant av halvparten av alle radioer som ble solgt. Men mye av dette er kombinasjonsradioer, FM, nett og DAB, sier Adelsten Røsholm.

Beregninger Elektronikkbransjen har foretatt viser at FM-radioene som må skrotes, vil utgjøre mellom 25.000 og 30.000 tonn avfall. Til sammenligning håndterer retursystemene over 150.000 tonn forbrukerelektronikk årlig.

For at det skal bli en slukking i 2017 av FM-nettet krever myndighetene at over halvparten av dagens FM-lyttere må ha gått over til digitalradio innen 2015. Innen 2015 må også NRKs digitale radiotilbud tilsvare dagens P1-dekning i FM-nettet. Hvis ikke utsettes slukkingen til 2019. (©NTB)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.