JUSS OG SAMFUNN

FN advarer mot FBIs krav om å få hacke iPhone

Blir som å åpne Pandoras eske, mener høykommissæren for menneskerettigheter.

NTB
4. mars 2016 - 13:29

Genève (NTB-AFP-Reuters): FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, mener FBIs krav om å få bryte Apples iPhone-kryptering vil være det samme som å åpne Pandoras eske.

– En vellykket sak mot Apple i USA vil legge føringer og kan føre til at det blir umulig for Apple eller ethvert annet stort internasjonalt IT-selskap å sikre sine kunders personvern hvor som helst i verden, heter det i en uttalelse fra al-Hussein fredag.

FBI fikk i forrige måned rettslig kjennelse til å kreve at Apple hacker sitt eget mobiltelefonsystem. FBI mener Apple må lage et program som skal fjerne passordbeskyttelsen slik at FBI kan få tilgang til dataene på en mobiltelefon som ble brukt av den antatte hovedmannen bak et IS-inspirert angrep i San Bernardino i California i desember, der 14 mennesker ble drept. FBI trenger hjelp til å få tilgang på mannens låste iPhone.

Apple har ingen muligheter til å få tilgang på innhold på kundenes mobiltelefoner, og ønsker heller ikke at det noensinne blir åpnet for at krypteringen kan brytes. Apple har derfor motsatt seg rettsordren.

Pandoras eske

Al-Hussein advarer mot at det vil være som å åpne Pandoras eske hvis FBI får medhold. Hvis man åpner for ett enkelt tilfelle, som FBI ønsker, risikerer myndighetene å låse opp Pandoras eske, mener han.

– Dette kan ha svært ødeleggende konsekvenser for millioner av folks menneskerettigheter, inkludert deres fysiske og økonomiske sikkerhet, sier Al-Hussein.

Han har forståelse for FBIs ønske om å snu alle steiner i etterforskningen etter San Bernardino-drapene, men insisterer på at «denne saken handler ikke om at et selskap og dets støttespillere forsøker å beskytte kriminelle og terrorister, men om at man krysser en grense som er satt for å beskytte oss».

Å gi medhold til FBI vil være «en potensiell gave til autoritære regimer og kriminelle hackere», sier han videre.

– Kryptering viktig

Kryptering er et nødvendig verktøy i hele verden og blir brukt av menneskerettighetsaktivister, journalister, varslere og politiske aktivister som risikerer forfølgelse, påpeker FN-toppen.

– Kryptering og anonymitet er nødvendige midler for å sikre ytringsfrihet og meninger, og retten til personvern. Uten krypteringsverktøy kan liv stå i fare, sier han.

Apple-sjef Tim Cook uttalte i et intervju med ABCNews i slutten av februar at Apple ikke har verktøy som kan brukes til å bryte seg inn i låste iPhone-telefoner.

Han sa at den eneste måten å få informasjon ut av telefonene på, er om selskapet designer en programvare som han sammenligner med kreft.

– Hvis en domstol ber oss om å skrive denne programvaren, tenk på hva annet de kan be oss om å skrive. Kanskje et operativsystem for overvåking, kanskje muligheten til at politimyndighetene kan skru på kameraet, sa Cook i intervjuet.

Apple har nå fått støtte fra en rekke IT-giganter som Google, Microsoft og Facebook. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.