RESULTATERFINANS

FN ber Silicon Valley om hjelp

FNs allianse for IKT og utvikling har hatt to dagers intense møter med USAs IT-topper.

1. mars 2007 - 13:36

De to siste dagene i februar var Silicon Valley åsted for viktige treff mellom ledere for FNs innsats for økonomisk utvikling i fattige deler av verden, og USAs ledende teknologibedrifter og ventureselskaper.

Tirsdag ledet tidligere Intel-sjef Craig Barrett et møte til Strategirådet i GAID, FNs globale allianse for IKT og utvikling («Global Alliance for Information and Communication Technologies and Development») ved Intels hovedkvarter i Santa Clara. Torsdag ble arrangementet «UN Meets Silicon Valley» arrangert ved det historiske datamaskinmuseet i Mountain View, med deltakere fra GAID, den internasjonale teleunionen ITU, Intel, Cisco, Nokia Siemens Networks, Hewlett Packard, Google, IBM Venture Capital Group, Visa International og Microsoft, samt Stanford University og University of California, Berkeley.

Målene til GAID er av typen bedre bredbånd i Afrika, opprettelse av et internasjonalt korps for kyberutvikling, gratis PC-er og nettaksess i skoler og så videre. Organisasjonen ble opprettet av FNs generalsekretær Kofi Annan i mars 2006, etter mandat fra Verdens toppmøte om informasjonssamfunnet året før.

En viktig metode for GAID er å engasjere privat sektor.

Organisasjonen har blant annet fått Microsoft og andre med på å bygge sentre i tjue land der lokalbefolkningen tilbys gratis nettaksess, forutsatt at de tar med sine egne maskiner.

Anstrengelsene for å bringe bredbånd til Afrika, skjer i samarbeid med Verdensbanken.

Den internasjonale teleunionen ITU er antakelig den organisasjonen i FN-systemet med den største kontaktflaten med privat sektor. ITUs generalsekretær Hamadoun Touré brukte møtet onsdag til å agitere for at utvikling er en lønnsom investering – noe norske Telenor for eksempel har erfart til det fulle.

Touré pekte på at det dreier seg om en anledning til å nå nye markeder gjennom innovativ teknologi.

– Jeg ber dere tenke utover grensene til Silicon Valley, utover til og med grensene til USA, mot de kommende markedene i resten av verden, sa Touré.

Han understreket at det ikke er veldedighet å bygge ned det digitale skillet mellom fattig og rik, men en sunn forretningsmodell som IKT-aktørene kan utnytte med stor fortjeneste.

Andre innlegg utdypet dette temaet, blant annet et seminar med tittelen: «Venture kapital og FNs utviklingsmål: Er det virkelig en formue på bunnen av pyramiden?»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.