JUSS OG SAMFUNN

FN med på Brasils «Netmundial»

Kan stake ut ny måte å styre Internett på.

Brasils president Dilma Rousseff har brukt NSA-skandalen til å øke sin innflytelse på prosessene fram mot en ny global forvaltning av Internett.
Brasils president Dilma Rousseff har brukt NSA-skandalen til å øke sin innflytelse på prosessene fram mot en ny global forvaltning av Internett. Bilde: action press/All Over Press
24. feb. 2014 - 16:42

Den internasjonale teleunionen ITU, en internasjonal organisasjon i FN-familien, vil delta i forberedelsene til Netmundial, heter det i en pressemelding.

Netmundial er et initiativ som Brasil lanserte i oktober i fjor. Det dreier seg om et «toppmøte» som skal bidra til å stake ut en vei mot en USA-uavhengig global forvaltning av Internett. Visjonen er en ordning uten omfattende amerikansk avlytting og overvåkning, og samtidig fri for den sensuren og innholdskontrollen som land som Kina, Russland og Iran vil tillate.

Initiativet ble tatt etter et møte mellom Brasils president Dilma Rousseff og Icann-sjef Fadi Chehade.

Toppmøtet skal finne sted i Sao Paolo 23. og 24. april. Representanter for regjeringer, bedrifter, akademia og organisasjoner inviteres til å delta. Møtet ledes av Brasils statsråd for kommunikasjon, Bernardo Silva.

Møtet forberedes av en komite på 26 medlemmer, kalt HLMC for «High Level Multistakeholder Committee». 12 medlemmer skal være ministre fra 12 ulike regjeringer: Argentina, Brasil, Frankrike, Ghana, Indonesia, India, Sør-Korea, Tunisia, Tyrkia, Tyskland, USA og EU. 12 skal representere andre interessenter: tre fra «det sivile samfunn», tre fra privat sektor, tre fra akademia og tre fra teknologiorganisasjoner. De to siste representerer FN. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har utnevnt ITUs generalsekretær Hamadoun Touré og visegeneralseskretær Wu Hongbo i UNDESA, FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker.

HLMC er tilsted på den pågående Mobile World Congress i Barcelona, der den holder et internt møte.

EU har varslet at de støtter kravet om ny forvaltning av Internett og at de vil ta på seg rollen som «ærlig mekler» på Netmundial og andre fora som diskuterer internettreform, blant dem høynivåpanelet til Icann (der Torbjørn Jagland deltar) og Internet Governance Forum (IGF).

Det niende årsmøtet i IGF skal holdes i Istanbul 2. til 5. september, og kan få stor betydning for en internettreform.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.