TELEKOM

FN setter fire mål for globalt bredbånd

Slår fast at kommunikasjon er ikke bare et menneskelig behov, det er en rettighet.

Generalsekretær i FN-organisasjonen ITU understreker at de fire målene for globalt bredbånd kan bare nås gjennom partnerskap mellom nasjonale myndigheter og privat sektor.
Generalsekretær i FN-organisasjonen ITU understreker at de fire målene for globalt bredbånd kan bare nås gjennom partnerskap mellom nasjonale myndigheter og privat sektor. Bilde: ITU
26. okt. 2011 - 10:20

Ved åpningen av ITU World Telecom, en storstilt utstilling og konferanse som arrangeres hvert fjerde år av Den internasjonale teleunion (ITU: International Telecommunications Union), har et FN-organ kjent som Broadband Commission for Digital Development organisert toppmøtet Broadband Leadership Summit i samarbeid med ITU.

Det som er kommet ut fra dette toppmøtet er et dokument, The Broadband Challenge (pdf, to sider), som vil bli aktivt brukt av ITU i sitt videre arbeid med å øke tilgangen til bredbånd verden over. Som FN-organisasjon er ITU spesiell, fordi den er en arena for praktisk samarbeid mellom regjeringer og næringsliv.

Dokumentet bygger på det prinsippet at kommunikasjon ikke bare er et menneskelig behov, men en rettighet. Det formulerer fire «ærgjerrige men oppnåelige» mål for globalt bredbånd. ITU sier de vil legge målene til grunn for sine kommende vurderinger av den globale bredbåndsutviklingen, i sine hyppige rapporter og utredninger. Målene er:

Generalsekretær i FN-organisasjonen ITU understreker at de fire målene for globalt bredbånd kan bare nås gjennom partnerskap mellom nasjonale myndigheter og privat sektor. <i>Bilde: ITU</i>
Generalsekretær i FN-organisasjonen ITU understreker at de fire målene for globalt bredbånd kan bare nås gjennom partnerskap mellom nasjonale myndigheter og privat sektor. Bilde: ITU
  1. At bredbånd blir et globalt politisk tema: Innen 2015 skal alle land ha en nasjonal plan eller strategi for bredbånd, eller inkluderer bredbånd blant tjenestene som alle innbyggere skal ha tilgang til.
  2. At bredbånd tilbys til en overkommelig pris: Innen 2015 skal det i utviklingsland spilles på både regulering og markedskrefter slik at husholdninger skal kunne være på nett for mindre enn 5 prosent av en gjennomsnittlig månedsinntekt.
  3. At minst 40 prosent av husholdningene i utviklingsland får tilgang til Internett innen 2015.
  4. At andelen nettbrukere innen 2015 er 60 prosent globalt, 50 prosent i utviklingsland og 15 prosent i kategorien «minst utviklede land» (LDC eller «least developed countries»).

ITUs generalsekretær Hamadoun Touré sier målene kan oppnås, forutsatt politisk vilje og engasjement fra nasjonale myndigheter, og forutsatt at de kan etablere partnerskap med privat sektor. ITU har vært en global drivkraft for deregulering innen telekommunikasjon. Bredbåndskommisjonen utfordrer myndigheter verden over til å sørge for at det er enkelt å etablere virksomhet innen bredbånd og opprette nye tjenester.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.