NETTJUVELNERDVANA

FN-støtte til sveive-PC

På World Economic Forum i Davos vil FN stille seg bak sveive-PC-en til verdens barn.

27. jan. 2006 - 08:02

Ifølge en melding fra Reuters vil det i morgen på World Economic Forum i Davos undertegnes en partnerskapsavtale mellom FNs utviklingsprogram (UNDP) og stilftelsen One Laptop Per Child ved grunnleggeren, MIT-professor Nicholas Negroponte.

Avtalen innebærer at UNDP vil samarbeide med stiftelsen for å få lokale og internasjonale partnere med på å sikre at sveive-PC-en tas i bruk ved skoler i utviklingsland, og at markedet for apparatet når flere titalls millioner enheter.

MIT har framstilt en prototyp av sveive-PC-en, og vist den blant annet på det internasjonale toppmøtet om informasjonssamfunnet i Tunis i november i fjor.

    Les også:

Maskinene er laget for å kunne brukes nær sagt hvor som helst. Er det ikke tilgang på batteri eller strømnett, kan de lades opp med sveiv. De skal kjøre Linux og annen gratis programvare, ha en 500 MHz prosessor, 128 MB minne og 500 MB flashminne. De skal kunne kople seg til hverandre og til Internett over en trådløs forbindelse.

Sveive-PC-ene skal koste 100 dollar per enhet, men vil ikke komme i alminnelig salg. Utgiftene skal dekkes av det offentlige og av frivillige bidrag. FNs generalsekretær Kofi Annan har sagt at maskinene vil spille en viktig rolle innen utdanningssystemet.

Blant støttespillerne er AMD, Google, Nortel og Red Hat.

Blant de få kritikerne er Intels styreformann Craig Barrett som ifølge Reuters skal ha uttalt at «dingsen» har så redusert funksjonalitet at den vil mangle appell.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.