JUSS OG SAMFUNN

Fødselsnummer på «MinSide» er galt

Ordningen som skal gi tilgang til borgerportalen MinSide, er feil bruk av fødselsnummer, mener Datatilsynet.

19. okt. 2006 - 07:33

Borgerportalen «MinSide» skal gi alle norske borgere tilgang til alle offentlige tjenester fra ett sted. Den skal komme på lufta i løpet av 2007. Siden den såkalte Sikkerhetsportalen ikke kan ferdigstilles før en gang i 2008, har MinSide vært nødt til å ordne med en midlertidig form for brukerautentisering. Detaljene i denne midlertidige ordningen, døpt MinID, ble lagt fram tirsdag av Dag Efjestad i Norge.no, på et offentlig møte i regi av Fornyingsdepartementet.

    Les også:

Mens Sikkerhetsportalen etter all sannsynlighet vil tilby éngangspålogging til MinSide og andre offentlige tjenester gjennom solid tofaktor autentisering, er den midlertidige ordningen MinID langt enklere.

Den bygger på PIN-koder oppgitt i skattekortene som sendes ut ved årsskiftet.

– Ved å sende ut PIN-koder sammen med skattekort, treffer vi 3,5 millioner innbygger i én sleng, sa Efjestad. – På side tre på kortet vil det stå 20 nummererte PIN-koder à fem tegn hver. Kodene kan bare brukes for å logge seg på Skatteetaten eller til MinID. De vil ikke kunne brukes på Altinn.

Efjestad viste et eksempel der alle PIN-kodene bare besto av tall, men han åpnet i innlegget sitt for at kodene også kunne inneholde bokstaver.

For brukere som ikke får tilsendt skattekort, eller bruker opp alle sine PIN-koder, eller mister dem, er det lagt opp til en bestillingsordning: Man ringer Skatteetaten, og får tilsendt en liste på 100 nummererte PIN-koder. I likhet med skattekortet, havner denne listen altså i postkassa.

– Det er sikkerheten på postkassa som er avgjørende for sikkerheten i hele dette systemet, sa Efjestad.

Og det er som kjent en forbrytelse, ifølge norsk lov, å åpne og å lese andres post.

Første gang man logger seg på med MinID, oppgir man fødselsnummer, som også står på skattekortet. Så oppgir man en PIN-kode fra listen, og taster inn et egendefinert passord. Til slutt kan man oppgi et mobilnummer eller en e-postadresse som MinID kan sende et midlertidig passord til, i tilfelle man glemmer sitt egendefinerte passord.

Neste gang man logger seg på, oppgir man fødselsnummer, PIN-kode og passord.

MinID bruker med andre ord fødselsnummeret som brukernavn. Datatilsynet mener dette er feil bruk av fødselsnummer.

– Personopplysningsloven understreker at fødselsnummer bare skal brukes der det er saklig behov, og der det ikke er mulig å bruke en annen form for identifikasjon, forklarer Atle Årnes i Datatilsynet til digi.no. – Det innebærer at det ikke skal brukes som et standardisert brukernavn i interaktive tjenester. Paragraf 12 i loven er svært streng: Den krever en klar begrunnelse for å bruke fødselsnummer.

Flere nettbanker krever fødselsnummer ved pålogging, noe Årnes mener er uheldig. Det ble i sin tid tillatt fordi bankene kunne vise til at de var pålagt å levere informasjon videre til Skatteetaten, og at fødselsnummer da var en felles og entydig identifikator.

– Det er i dag klart at slikt kan ordnes i bakkant. Det vi må påse, er at ikke bruken av fødselsnummer blir enda mer utbredt.

Årnes peker på at MinID lett kunne utstedt egne brukernummer for sin tjeneste.

– Fødselsnummeret er jo ingen hemmelighet, siden det brukes i mange sammenhenger. Men det skal brukes i samsvar med Personopplysningsloven og tilhørende forskrifter. Passord skal være hemmelige. Et brukernavn er noe som bare angår brukeren og tjenesten den brukes på.

Årnes stiller et viktig spørsmål: Hva skjer hvis et fødselsnummer blir misbrukt?

– Det er nærmest umulig å få utstedt et nytt fødselsnummer. Nytt kundenummer er det derimot alltid mulig å få. I det omfattende systemet som Uninett etablerer for utdanningssektoren, Feide med over en million brukere, har man entydige brukernavn som det er enkelt å bytte i tilfelle misbruk. Hvis noen mener at fødselsnummer øker sikkerheten, mener jeg de tar feil.

Årnes viser til at andre land er langt mer restriktive enn Norge med å bruke fødselsnummer i interaktive tjenester. Han peker også på at nye løsninger – for eksempel Liberty Alliance og den åpne standarden SAML 2.0 – gjør pålogging med fødselsnummer unødvendig.

Feide-løsningen bygger på disse standardene, og har laget en ordning der tjenester som trenger det – og bare dem – kan få tilgang til brukerens fødselsnummer.

Denne løsningen er presentert i detalj i denne artikkelen: Felles ID-system for all norsk utdanning.

– Det har vært en rekke møter mellom Datatilsynet og Fornyingsdepartementet der vi har påpekt vårt syn, forteller Årnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra