Fokus Bank igjen rammet av dansk datahavari

Danske Bank, opplever igjen et datahavari som setter minibanker og nettbanker helt ut av spill. I Norge fører feilen til nedetid i Fokus Banks nettbank.

Fokus Bank igjen rammet av dansk datahavari

Danske Bank, opplever igjen et datahavari som setter minibanker og nettbanker helt ut av spill. I Norge fører feilen til nedetid i Fokus Banks nettbank.

Kommunikasjonsdirektør Jan-Frode Janson i Fokus Bank bekrefter at nettbankproblemene banken i dag opplever skyldes datahavari hos moderselskapet den Danske Bank.

- Jeg kjenner ikke den tekniske årsaken, men konsekvensen for oss er at våre nettbanker for privat- og bedriftskunder har vært nede i noen timer i dag. Problemene skal nå være funnet og løst, så vi forventer å være i normal gjenge igjen i løpet av dagen, sa Janson da digi.no snakket med ham klokken 14 onsdag ettermiddag.

Ifølge Janson er det kun nettbanken som har vært rammet av problemene.

- Datasystemene i alle av bankens kontorer, kortbruk i butikker og minibanker fungerer som normalt, opplyser Janson.

Feilen i Norge oppsto i morges, mens den Danske Bank og BG Bank siden tirsdag kveld har hatt et omfattende sammenbrudd på samtlige selvbetjeningssystemer, nettbank og kontantautomater/minibanker. Også de danske bankenes interne datasystemer er rammet av "generell ustabil drift", opplyses det på den Danske Banks nettsider. (Faksimilen t.h. er fra Fokus Banks web, 1. okt. 2003)

Foreløpig har det ikke kommet noen forklaring på hva som har forårsaket IT-sammenbruddet, annet enn at det er ingenting som tyder på at det er en gjentakelse av samme feilen som oppsto tidligere i år. Det blir ei heller opplyst noe om når systemene ventes å være i normal drift igjen.

Det er ikke lenge siden den Danske Banks IT-systemer brøt fullstendig sammen. I mars var så godt som alle bankens systemer ute av drift i over en uke, og titusenvis av dansker fikk ikke utbetalt lønn som normalt. Også da forplantet feilen seg til Fokus Banks systemer i Norge.

    Les også:

Ifølge danske Computerworld måtte den Danske Bank betale erstatninger i størrelsesorden 40 til 50 millioner kroner til kunder som led direkte tap som følge av datasammenbruddet. Den Danske Bank sendte da regningen videre til sin dataleverandør, IBM.

Til toppen