Fokus på det viktigste i den tiende Fedora

Sentrale egenskaper som skriverstøtte og oppstartstid har blitt forbedret med Linux-distroen Fedora 10.

Fokus på det viktigste i den tiende Fedora

Sentrale egenskaper som skriverstøtte og oppstartstid har blitt forbedret med Linux-distroen Fedora 10.

Det Red Hat-støttede Fedora-prosjektet kom i går med en ny utgave av prosjektets Linux-distribusjon. Dette er den tiende utgaven siden Fedora Core 1 ble lansert i november 2003.

Fedora, som anses som en forholdsvis eksperimentell distribusjon, har stort sett kommet i en ny versjon to ganger i året.

Tar man en titt på oversikten over hva som er nytt i Fedora 10, er det ikke mange oppsiktsvekkende nyheter. I stedet virker det som at prosjektet denne gang har fokusert mest på å bedre eksisterende funksjonalitet.

Blant de viktigste nyhetene er støtte for deling av Internett ved hjelp av trådløse ad hoc-nettverk og bedre oppsett og bruk av skrivere gjennom forbedrede administrasjonsverktøy.

Det skal nå være enklere å administrere virtuell lagringsplass for gjestedomener over nettet ved å bruke libvirt. Det skal nå blant annet være mulig å liste, opprette og slette lagringsområder fra en ekstern maskin.

Fedora 10 inkluderer SecTool, et nytt system for sikkerhetsrevidering og inntrengningsvern. Systemet består av et sett med tester, et bibliotek og tekst- og grafikkbaserte brukergrensesnitt. Testene er sortert i grupper og sikkerhetsnivåer.

Fedora 10 inkluderer versjon 4.6 av pakkehåndteringssystemet RPM. Dette er den første større oppdateringen til RPM på flere år og erstatter 4.4-utgaven som har vært kjent for å ha en rotete kodebase.

RPM 4.6 støtter støtter nå pakker opp til 64-bits størrelser. Tidligere var de begrenset i størrelse til to gigabytes. Den skal også støtte komprimering basert på LZMA, som skal gi betydelige besparelser innen lagringsplass og båndbredde. Mer om nyhetene i RPM 4.6 finnes her.

Standard skrivebordsoppsett i Fedora 10
Standard skrivebordsoppsett i Fedora 10

Andre nyheter som Fedora-prosjektet selv trekker fram, er forbedret lydstøtte gjennom en ny versjon av lydserveren PulseAudio. Denne benytter nå samme tilnærming som lydsystemet i Windows Vista og Apples CoreAudio hvor man bruker en timer-basert tidsplanlegging i stedet for en avbruddsdrevet tilnærming. Dette skal blant annet gi redusert strømforbruk, færre utfall og mer fleksibel justering av forsinkelser.

I tillegg skal webkamerastøtten være forbedret. Det skal være enklere å knytte infrarøde fjernkontroller til systemet. Det skal også være enklere å få disse til å fungere sammen med mange applikasjoner.

Det loves også at det skal ta kortere tid å starte og stoppe Fedora. Målet er å få opp innloggingsbildet på 30 sekunder, og at det skal ta så kort tid som mulig å laste systemet etter innloggingen, i første rekke Gnome.

    Les også:

Den grafiske oppstartssekvensen skal dessuten være mer behagelig ved at Red Hat Graphical Boot har blitt erstattet av Plymouth, som starter opp på et tidligere tidspunkt i sekvensen og som ikke krever noen X-server.

Dette er gjort ved at ved at initialiseringsprosessen til de fleste grafikkmodusene er blitt flyttet fra X-serverens DDX-drivere til kjernen. I tillegg til forbedret, grafisk oppstart skal dette gi raskere veksling mellom brukere, sømløs X server-veksling og grafiske panikkmeldinger.

I tillegg inkluderer Fedora 10 oppdaterte utgaver av det meste av programvare, inkludert brukergrensesnittene Gnome og KDE.

Fedora 10 er tilgjengelig fra denne siden, sammen med informasjon om hvordan man enklest oppgraderer en eksisterende installasjon.

Til toppen