Fokus på virtualisering i ny Red Hat Linux

Fokus på virtualisering i ny Red Hat Linux

Virtualisering og forenkling er sentralt i Red Hats nyeste utgave av Enterprise Linux.

Red Hat lanserte i går Linux-distribusjonen Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL5), flere måneder senere enn tidligere forventet. Det er først og fremst integrasjonen med virtualiseringsløsningen Xen som skal ha forårsaken forsinkelsen. Virtualiseringsstøtten er blant de viktigste nyhetene ti RHEL5.

Noe av målsetningen for den nye utgaven, har vært å gjøre alt enklere for kundene. Dette går ikke minst fram av størrelsen på SLA-en (Service Level Agreement), som er blitt redusert fra ni til én eneste side.

RHEL5 kommer i to hovedutgaver, standardversjonen og Advanced Platform. Standardversjonen kommer på sin side i flere underversjoner for desktop og server, med spesielle tillegg tilpasset ulike behov. Desktop-utgavene kan leveres med ulike nivåer av applikasjoner og støtte for virtualisering, mens serverutgaven kan leveres i versjoner beregnet for henholdsvis IBM System Z-stormaskiner og for noder i superdatamaskiner (HPC).

RHEL5 Advanced Platform er også en serverutgave, men uten en del av de begrensningene som følger med standardutgavene. Dette gjelder blant annet antallet prosessorsokler som støttes i hvert system, støtten og administrasjonsmulighetene for klynger, samt distribusjonen av blant annet filsystemer på tvers av fysiske og virtuelle maskiner.

I tillegg til selve RHEL5 annonserte Red Hat også tre løsningspakker som skal dekke tre spesifikke brukerscenarioer og gjøre det raskt og enkelt å sette opp disse med assistanse fra Red Hat. Dette er henholdsvis RH Datacentre Solution, RH Database Availability Solution og RH High Performance Computing Solution.

Alt i alt lover Red Hat selvfølgelig bedre ytelse og skalerbarhet enn tidligere, bedre sikkerhet gjennom støtte for MLS-regler (Multi Level Security) i Security Enhanced Linux (SELinux), støtte for Ext3-partisjoner på inntil 16 TB, og bedre interoperabilitet med Windows- og Unix-miljøer gjennom ny funksjonalitet i blant annet Samba, AutoFS og NFSv4.

Oppdateringsverktøyet up2date er blitt byttet ut med Yum og Pup.

RHEL5 inkluderer en rekke kompatibilitetsbiblioteker, slik at programvare laget for RHEL 3 og 4 skal kunne kjøres direkte uten å måtte kompileres på nytt.

Distribusjonen leveres med GCC 4.1 og Glibc 2.4, samt versjon 2.6.18 av kjernen.

Til toppen