Følger 300 haier på Twitter

Varsler i sanntid når rovdyrene nærmer seg stranda.

Følger 300 haier på Twitter
Hvithaien på bildet sluker en sel utenfor Cape Town i Sør-Afrika. I Australia har myndighetene begynt å spore kjempefiskene og melde om fare via sosiale medier. Bilde: Dan Callister, PacificCoastNews

Hvert år blir det rapportert et hundretalls tilfeller av haiangrep mot mennesker. I 2012 endte sju av i alt 118 registrerte angrep med tap av menneskeliv.

Australske myndigheter har tagget 338 haier, som overvåkes i sanntid ved hjelp av akustiske sendere og satellittkommunikasjon.

Når de fryktede rovdyrene nærmer seg badestrender vest i landet går det av en alarm, som automatisk videreformidles i meldinger på Twitter.

Ved å følge feeden til badevaktforeningen Surf Life Saving Western Australia kan man abonnere på meldingene, der haienes størrelse, type og omtrentlige stedsangivelse blir notert.

Senest i slutten av november ble en mann drept av hai i et surfeområde i Australia.
Senest i slutten av november ble en mann drept av hai i et surfeområde i Australia. Bilde: News Ltd/Newspix/REX/All Over Pr

– Dette er langt mer effektivt enn tradisjonelle metoder for å advare badegjester, hevder badevaktenes driftsleder Chris Peck til nettstedet NRP.

En marinbiolog ved haiforskningen på Universitetet i Hawaii de har snakket med fremhever at tiltaket kan medføre falsk trygghet.

USA leder klart statistikken over kjente haiangrep mot mennesker, men Australia på andre plass ligger imidlertid langt foran når det gjelder dødelig utgang.

Les mer om: