Folk er trege til å oppgradere nettleseren

digi.nos lesere har generelt god kjennskap til IT. Likevel benytter mange fortsatt gamle nettlesere.

KOMMENTAR: Folk er trege til å oppgradere nettleseren

digi.nos lesere har generelt god kjennskap til IT. Likevel benytter mange fortsatt gamle nettlesere.

Etter fem år med kun feilretting, greide Microsoft i fjor høst å komme med en ny versjon av Internet Explorer. Den var ingen revolusjon, men en klar forbedring til forgjengeren. Sikkerheten er bedre, brukergrensesnittet har enkelte forbedringer og mange av feilene i støtten for webstandarder er omsider blitt luket bort.

TNS Gallups statistikksystem, som de fleste av de store norske nettstedene benytter, forteller en del om leserne våre. Blant annet registreres fordelingen av operativsystemer og nettlesere.

Fra dette systemet kan vi lese at de nå er ganske nøyaktig like mange som benytter Internet Explorer 6 som Internet Explorer 7. Begge har en brukerandel på drøyt 28 prosent hver.

Dette er oppsiktsvekkende. For av IE6-brukerne er det over 85 prosent som benytter Windows XP, hvor IE7 kan installeres.

Hvorfor har ikke flere oppgradert? Jeg har ingen god forklaring på at andelen som benytter IE6 fortsatt er så stor, for jeg velger jo å tro at de aller fleste av digi.nos lesere vet hvordan dette gjøres. Og de fleste arbeidsplasser har vel nå fått testet og evaluert IE7, slik at den kan rulles ut på bedriftens PC-er.

Selve oppgraderingen er hverken vanskelig å få til eller særlig tidkrevende.

Det samme kan man egentlig si om brukerne av Firefox 1.x. Vedlikeholdet av denne opphørte den 24. april i år, slik at eventuelle sikkerhetshull som blir funnet framover, ikke nødvendigvis vil bli tettet. Nå er likevel andelen av Firefox-brukere som benytter Firefox 1.x mye lavere (15 prosent) enn andelen av IE-brukere som benytter IE6 (50 prosent).

Så hvorfor bruker du stadig en gammel nettleser? Fortell gjerne om det i et debattinnlegg.

Når vi første er inne på nettleserstatistikk, er det verdt å merke seg at brukerne av Windows Vista er mer lojale overfor Internet Explorer enn brukerne av Windows XP. 64 prosent av XP-brukerne benytter IE, mens 71 prosent av Vista-brukerne gjør det samme.

Blant Mac OS X-brukerne er det ikke overraskende Safari som dominerer. Over 60 prosent foretrekker Apples egen nettleser.

Blant Linux-brukerne er Firefox utvilsomt mest populær. 84 prosent av dem som har besøkt digi.no med en Linux-maskin, har benyttet Mozillas nettleser.

Diagrammene nedenfor viser henholdsvis hvilke nettlesere og operativsystemer som er mest brukt blant digi.no-leserne så langt i april.

De mest brukte nettleserne blant digi.nos lesere april 2007

De mest brukte operativsystemene blant digi.nos lesere april 2007

Statistikken som er blitt brukt som grunnlag for kommentaren, har flere potensielle feilkilder, noe som kan føre til unøyaktige tall.

Til toppen