Folk i Norden er teknologikåte

En undersøkelse dokumenterer at IKT-bransjen i Norden lever bedre enn i resten av Europa.

IKT-bransjen i Norge og Norden har det bedre enn deres kollegaer i resten av Europa. Det har lenge hett at vi nordmenn er teknologikåte og nå bekreftes dette i en fersk undersøkelse.

Tre forskere fra University of Southern California, Erasmus University i Rotterdam og Cambridge University har sammenlignet landene i Vest-Europa og Norden kommer ut på topp.

De tre forskerne har sett på hvordan og hvor raskt 137 produkter har blitt tatt i bruk i 16 land. Produktene i undersøkelsen er blant annet kjøleskap, vaskemaskin, fargeskjerm, CD-spillere, videospillere og datamaskiner

Det er norske, svenske og danske kunder som raskest tar i bruk et nytt produkt etter det blir introdusert.

Konklusjonen er at IKT-selskaper og andre innovatører bør lansere sine nyheter først i Skandinavia. Så kan man bruke erfaringene og etterhvert laverer priser til å spre produktene utover til de andre landene.

Danskene er aller raskest og tar i bruk en nylansert teknologi på bare 3,3 år. Snittet for skandinavia er fire år. Portugal er det tregeste landet med et snitt på 9,3 år. Snittet i Europa er seks år.

Det er også store forskjeller mellom typer produkter og hvor fort de tas i bruk. Snittet for IT-baserte produkter for underholdning og informasjonsteknologi (brunvarer) er to år, mens hvitevarer er åtte år.

Forskerne forklarer forskjellene med kulturenes vilje til å ta risiko og omstille seg. En annen faktor som ikke nevnes, er nok trolig økonomi. Snitt-lønningene er høyere i Skandinavia og man har råd til å kjøpe flere produkter før prisene faller nedover.

Undersøkelsen påvirker også strategien bedrifter bør følge når de skal fase ut eldre produkter i Europa.

Her kan du lese mer om undersøkelsen

Les mer om:
;