Folkeruter gir rimelig Internett

ISDN-ruter til 6.900 NOK og Internett-tilknytning via Telenor Link kan være regningssvarende for mange mindre bedrifter, sier Allan Hermansen i UMI AS.

ISDN-ruter til 6.900 NOK og Internett-tilknytning via Telenor Link kan være regningssvarende for mange mindre bedrifter, sier Allan Hermansen i UMI AS.

Boksen som UMIs produktansvarlige for fjerntilgangsløsninger Allan Hermansen viser fram, er en Pipeline 50 fra Ascend Communications. Poenget med denne "folkeruteren" er å gi brukere på mindre lokalnett felles tilgang til Internett.

– Vi har buntet boksen i en løsning som gjør det så enkelt som mulig å gi brukerne Internett-tilgang, sier Hermansen. – Du kopler boksen til lokalnettet (Ethernet 10baseT) og til ISDN-uttaket. Du følger vår oppskrift på hver pc. Vi leverer Pipeline 50 med en standard kopling til Telenor Link-nummeret, og vi har en avtale med Telenor som gir hver bruker en e-post-konto, uten ekstra kostnad.

UMI har valgt et standard oppsett med Telenor Link, altså uten eget Internett-abonnement for hver bruker, fordi det er det som lønner seg i små miljøer der Internett først og fremst brukes til e-post og rask innhenting av informasjon. I utgangspunktet kan dette virke underlig, siden Telenor Link koster så mye som 69 øre hvert minutt.

– Vi har regnet på ulike løsninger, forteller Hermansen. – Hvis du har fem brukere, og den samlede online-tiden per måned er 30 timer, koster Telenor Link omkring halvparten av det en abonnementsløsning kommer på, og du sparer en tusenlapp i måneden. Du må opp i 75 timer online per måned for at det skal begynne å lønne seg med abonnement. Det betyr at hver bruker må tilbringe 40 minutter hver arbeidsdag på Internettet. Vi tror det er langt mer enn de fleste har behov for.

Oppkopling til ISDN går som kjent svært kjapt, ikke mer enn et par sekunder. Den lille ruteren tar ned forbindelsen etter to minutter uten datastrøm. Dette intervallet kan endres. Er formålet å hente e-post, behøver du ikke være online mer enn noen få sekunder. Hvis datastrømmen er stor og linjen er ledig, kopler ruteren inn begge b-kanaler for en samlet båndbredde på 128 kbps.

Hermansens modell viser også at 10 brukere må være online i til sammen 100 timer for at det skal lønne seg å gi alle et eget abonnement. Det svarer til litt over 25 minutter per arbeidsdag.

Pipeline 50 gir også god sikkerhet, understreker Hermansen. – Apparatet svarer ikke på oppkall, og utenforstående kan ikke trenge gjennom til lokalnettet. Som opsjon kan du få verktøy til å legge opp en løsning som også sperrer for bestemte websteder eller funksjoner som ftp eller RealAudio. Brannmuren til folkeruteren koster 4000 NOK og er godkjent av den amerikanske datasikkerhetsforeningen NCSA (National Computer Security Association).

Hermansen legger til at Ascend tilbyr gratis programvareoppdateringer til dette produktet.

Med tanke på at mange mindre organisasjoner ikke har opprettet lokalnett ennå, trekker Hermansen fram nok en liten boks: "folke-huben" D-Link DE850. Denne åtte-porters modellen selges i en pakke med seks nettverkskort for 2.450 NOK.

– Kabling tilpasser vi individuelt, sier Hermansen, som tror dette produktet også kan åpne for et nytt marked. – Familier med tenåringer i huset kan oppdage at et lite nettverk gir bedre utnyttelse av ressursene.

Til toppen