Følte seg overkjørt av staten

Nå skal kommunene påvirke IT i offentlig sektor.

Følte seg overkjørt av staten
Oslo og de ti største kommunene har gjennom KS tatt initiativ til en samordning av IT-satsingen med staten. Bilde: Marius Jørgenrud

Kommune-Norge har omsider samlet seg om et IT-samarbeid med staten.

KS vedtok i slutten av mai å etablere «KommIT», et fellesråd som skal sørge for koordinering av IT-satsing i stat og kommunesektoren. Programmet er nærmere beskrevet i dette notatet (pdf) og skal starte i høst.

Slik samordning er avgjørende for at regjeringens planer om en fulldigitalisert offentlig sektor ikke blir mislykket.

- Ble ikke hørt

- Moderniseringen av Nav og Altinn er eksempler på store IT-satsinger der kommunene ikke har blitt hørt. Selv om det på alle Nav-kontor er både kommunale og statlige systemer som ikke samspiller med hverandre, sier finansbyråd i Oslo kommune, Kristin Vinje (H) til digi.no.

Hun mener også at kommunesektoren ikke har vært prioritert i arbeidet med Altinn, og dermed ikke har fått ta i bruk plattformen til egne tjenester.

Det ferskeste eksempelet på statlig overkjøring kom i januar, da Difi la ned Minside-portalen, tilsynelatende uten å ta seg bryet med å høre hva kommunene mente i forkant.

- Nedleggelsen av Minside kom brått på. Vi ble tatt helt på senga. Dette var noe vi hadde planlagt å bruke som del i vår utvikling. Nå må vi tenke helt nytt. Det ville vært en fordel om vi visste om dette på forhånd, sier finansbyråden.

Kommunene er en så viktig del av offentlig sektor at de må få være med å påvirke slike beslutninger, mener Vinje.

Og det er her KS og IT-fellesrådet kommer inn.

Det nye samarbeidet – og den historiske mangelen på samarbeid – ble mandag tatt opp i et møte med fornyingsminister Rigmor Aasrud. Representanter for Oslo, Bergen og Trondheim deltok.

Bakgrunnen er at landets ti største kommuner (K10-aktørene) ønsker å gå i bresjen og påvirke utviklingen av digitale tjenester i offentlig sektor.

- Vi ga Aasrud råd om å ta oss med i et felles IT-råd for offentlig sektor. Vi ba også om å få være med i statens organ for styring og koordinering av tjenester i eforvaltning (SKATE) som i dag består av topplederne i sentrale direktorat, sier Kristin Vinje.

Finansbyråden er svært fornøyd med møtet. En offensiv IT-minister skal ikke ha gitt noen svar over bordet, men etterlot et positivt uttrykk og lovte å ta ønskene deres videre med i betraktningene.

- Jeg er helt sikker på at Aasrud vil ta oss med i det videre arbeidet. Hun uttrykte forståelse for våre synspunkter, sier Vinje.

FAD har lenge vært heiagjeng for at Kommune-Norge nettopp skulle samordne seg bedre, og årsaken er helt åpenbar. Som Rigmor Aasrud nylig sa i en samtale med digi.no «kan ikke staten ha allmøte med 429 kommuner».

    Les også:

Les mer om: