Før du drikker gløgg

Til IT-sjef Per fra adm. dir i Norsk Selskap AS: Forklar hvorfor datasystemene våre ikke ble noe bedre i løpet av 1998. Svarfrist: Før du har drukket mer gløgg.

Konsernsjefen: - Ja, kom inn Per. Sett deg ned. Skal vi se…vi er kommet til slutten av året. Jeg sitter med årstallene og jeg må si at IT-budsjettet lyser som en gulrød kvise på Claudia Schiffers nese. Vi har brukt 122 millioner kroner på data, men i budsjettet til neste år ber du om ti prosent MER! Du lovet jo store forandringer da vi snakket sist?

IT-sjef Per (skraper i gulvet, ler nervøst): - Jo, eh, alt så jo så fint ut forrige jul, men databransjen holder ikke alltid hva den lover. Vi planla jo NC-er her på jobben og Internett-bokser til de ansatte hjemme, men disse maskinene er forsinket. Vi har derfor kjøpt flere PC-er - de har blitt billigere i løpet av året. Og dét er jo en god nyhet...

Konsernsjefen: - Tja, det er kanskje det. Hva gjør vi forresten med de nye PC-ene vi kjøpte i år?

IT-sjef Per: - Næææei, det samme som vi har brukt PC-ene til alltid det vel. Programmene krever jo stadig mer fart.

Konsernsjefen: - Vi bruker utrolig mye penger på opplæring - kan ikke Excel, Word og tegneprogrammene bli enklere? Jeg synes særlig Excel er vanskelig.

IT-sjef Per: - Jo, sikkert, men utviklingen ser ut til å ha stoppet opp - det blir liksom mest finpuss. Grunnkonseptet i Excel er jo det samme som i Visicalc fra 1979.

Konsernsjefen: - For eksempel dette Java-prosjektetet her (peker på en budsjettpost). Hva skjedde?

IT-sjef Per: - Vel, Java blir langsomt viktigere, vi bruker forsåvidt Java på vårt Internett og intranett allerede. Det ble ikke noe av NC-ene og Java manglet en del muligheter, så vi har skjøvet Java-programvareprosjektet vårt på bakplaten.

Konsernsjefen: - Jeg har hørt om Linux, det skal være gratis. Det må vel kunne kutte kostandene våre en hel del?

IT-sjef Per: - Vi kjører Linux på Internett-serveren vår, men jeg er enig med IDC og Gartner Group i at Linux er populært mest fordi Windows NT er så dårlig.

Konsernsjefen: - Mens vi snakker om Internett - kanskje vi skulle starte salg på web-siden vår?

IT-sjef Per: - Joda, muligheten er der.

Konsernsjefen: Jasså, så hvorfor handler ikke kundene da? I Business Week står det jo side opp og side ned om netthandel!?

IT-sjef Per: - I USA ja, her i Europa brukes Internett fremdeles stort sett til å lese og leste ned gratis informasjon.

Konsernsjefen: - Det er også en annen post her - denne regningen fra Skrivervik, hva er det for noe?

IT-sjef Per: - Det er den nye store Unix-serveren vår - vi slo sammen en rekke småservere til én stor fordi det ville spare administrasjonsutgifter, fant vi ut. Vi trodde jo NT 5.0 - unnskyld, Windows 2000 - skulle komme i salg i år, men den er utsatt. Typisk Microsoft det der...

Konsernsjefen: - Så hva gikk etter planen da, om jeg tør spørre?

IT-sjef Per: - Jo, langsomt men sikkert får vi byttet ut de gamle systemene våre med standard programvare. På grunn av år 2000-skiftet valgte vi jo SAP, noe som fikk ryddet opp skikkelig.

Konsernsjefen: - Ikke nevn ordet SAP!

IT-sjef Per: - Det var ikke min feil at det ble dobbelt så dyrt som antatt. Det var alle endringene og omorganiseringen som økonomisjefen vil ha!!

Konsernsjefen: - Jada, jada. Ikke dra den leksa en gang til, er du snill. Hva skal du forresten gjøre til neste år siden du ber om en budsjettøkning på ti prosent? Det er jo pinadø 12 millioner mer enn i år det...

IT-sjef Per: - Neste år blir helt utrolig: Både Intel, IBM, HP og Sun - for ikke å glemme Microsoft - har alle som en, i hvert fall overfor digi.no, hevdet at de i 1999 kommer med noen helt utrolige produkter som...

Konsernsjefen (avbryter): - OK, la meg omformulere spørsmålet. Hva skal DU - helt SIKKERT - gjøre til neste år?

IT-sjef Per: - Eh, la meg se...uuhm...vedlikeholde og drive dagens systemer, og...

Konsernsjefen: - Så det meste blir som i år?

IT-sjef Per (snurt): - Trolig, med mindre da at...

Konsernsjefen: - Da tror jeg ikke vi øker IT-budsjettet. Ha en alldeles fortreffelig julefeiring, Per. Vi snakkes sikkert til neste år.

Til toppen