BEDRIFTSTEKNOLOGI

For dyrt å oppgradere IE6

Britene tviholder på gammel nettleser.

5. aug. 2010 - 11:11

Den utdaterte versjon 6 av Microsofts nettleser Internet Explorer – den stammer fra 2000 – betraktes allment som en stor risiko for brukerne, i tillegg til at funksjonaliteten er begrenset i forhold til moderne vare. Det hindrer ikke at IE6 har sine varme støttespillere. Disse er ikke kriminelle hackere som ønsker størst mulig anledning til å kapre ID-er og stjele nyttig informasjon, men bedrifter og offentlige organer som mener andre hensyn enn sikkerhet og moderne funksjonalitet og brukervennlighet skal være utslagsgivende for valg av nettleser.

Blant disse er den britiske regjeringen.

I januar tok utvikler Dan Frydman i webutviklingsselskapet Inigo Media initiativet til en underskriftsaksjon der den britiske regjeringen bes om å oppfordre offentlige organer til å oppgradere bort fra IE6. Aksjonen viste blant annet til at myndighetene i Tyskland og Frankrike allerede har kommet med en slik oppfordring, og at om den britiske regjeringen slutter seg til, vil det skape tilstrekkelig bevegelse bak kravet til at hele Europa følger opp. Det vil i så fall få positive følger ikke bare for IT-sikkerheten generelt, men også for verdensdelens evne til teknologisk fornyelse.

På sitt offisielle nettsted for svar på underskriftsaksjoner har Her Majesty's Government gitt sitt endelige svar: Nei.

Argumentasjonen er bastant.

Punkt 1: Regjeringen tar IT-sikkerhet svært alvorlig, og har blant annet nylig gjennomført tiltak for en mer samordnet tilnærming til informasjonssikkerhet og strategi for kybersikkerhet.

Punkt 2: «Det er ingenting som tyder på at å oppgradere bort fra de siste fullt ut oppgraderte utgavene av Internet Explorer til andre nettlesere vil bidra til økt sikkerhet for brukerne.» (Legg merke til den snedige manglende presiseringen av hvilken utgave av IE det siktes til.)

Punkt 3: «Organisasjoner i offentlig sektor står fritt til å velge programvare som dekker deres behov så lenge de holder seg til hensiktsmessige standarder. Systemoppgraderingers kostnadseffektivitet avhenger av behov og forhold i hvert enkelt organ.»

Etter en slik argumentasjon gir konklusjonen seg selv:

«Det er ikke endefram for offentlige organer å oppgradere IT-versjoner på sine systemer. Å oppgradere disse systemene til IE8 kan være en større operasjon, som tar uker å teste og fordele til alle brukere. Å teste alle webapplikasjoner som regjeringens departementer bruker i dag kan ta måneder, og potensielt være svært kostbart for skatteyterne. Det er følgelig mer kostnadseffektivt i mange tilfeller å fortsette å bruke IE6, og stole på tiltak som brannmurer og antivirus i det vedvarende vernet av internettbrukere i offentlig sektor.»

Med andre ord: Spar penger, stol på oss, og be om godt vær.

sin blogg konstaterer initiativtakeren til underskriftsaksjonen at nederlaget er komplett, og minner om at alt han ba om var en anbefaling om å oppgradere.

– Det er ikke mye vi kan gjøre, og jeg er lei for å virke defaitistisk, men på kort sikt er det sånn det er. Realisme forteller meg at det hele dreier seg om utgifter, ikke om sikkerhet eller om regjeringen vil blidgjøre webdesignere eller utviklere, skriver Frydman.

Han oppfordrer dem som rammes av sparetiltaket om å ta opp saken både med sine parlamentsmedlemmer og med sine IT-ansvarlige.

Frydmans eget selskap, Inigo, har nå bestemt seg for å øke honoraret dersom kunden forlanger at applikasjoner må tilpasses IE6.

Frydman mener det kan forsvares ut fra at det faktisk koster mer når man må sørge for at nettsteder også skal tilfredsstille brukere av ti år gammel teknologi.

Ikke rart at Skottland bryter med England i denne saken, og har brukt sitt selvstyre til å sette i gang en oppgradering til IE7 i hele offentlig sektor.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.