ANALYSER

For få forskjeller på blålaser-systemene

Analyseselskapet iSuppli mener at kampen mellom HD DVD og Blu-ray Disc vil forbli uavgjort i lang tid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juni 2006 - 09:37

Filmtitler, innspillbare plater og inn- og avspillingsenheter for begge de to mest kjente DVD-systemene basert på blå laser, Blu-ray Disc og HD DVD, har nå så smått kommet på markedet i USA. Her hjemme må vi fortsatt vente et par måneder før de første enhetene kommer på markedet.

Mange har likt å sammenligne krigen mellom disse to formatene, med den som pågikk mellom videokassettformatene Betamax og VHS (og til dels Video 2000) på 1980-tallet. Etter hvert utkonkurrerte VHS de andre formatene, mest på grunn av en markedsføringskampanje som gjorde forbrukerne overbevist om at VHS var det beste formatet. I dag har forbrukerne, først og fremst gjennom Internett, lang større tilgang på informasjon til å kunne avgjøre slikt på egenhånd.

Men analytikeren Chris Crotty er ikke nødvendigvis enig i at dagens formatkrig kan sammenlignes med 80-tallets store formatkrig. Crotty er senioranalytiker for konsumentelektronikk i iSuppli.

Crotty tror ikke at ett format vil gå av med seieren, i hvert fall ikke på kort sikt. Årsaken er at teknologiene er for like.

- Det er ikke slik at du kan peke på ett av dem og si 'dette formatet er betydelig bedre på grunn av...', sier Crotty til EE Times.

    Les også:

Han peker på at begge formatene bygger på Advanced Access Content System (AACS), et standard for innholdsdistribusjon og digital rettighetsstyring som skal begrense brukernes muligheter til å dele og kopiere innholdet med andre. Og selv om mange filmselskaper nå ser ut til å ha valgt side, er Crotty overbevist om at mange av selskapene om kort tid vil utgi film i begge formatene.

- Jeg tror personlig at filmselskapene er svært interesserte i å tjene penger, sier Crotty.

Han drar en sammenligning med spillbransjen hvor mange utgivere rutinemessig utgir spill til flere forskjellige spillsystemer, men understreker at ressursene og innsatsen som kreves for å utgi på film på to formater er betydelig mindre enn å få dataspill til å fungere på andre konsoller.

Et unntak er Sony Pictures, som kan få en vanskelig strid internt hvis det blir en selvfølge for konkurrentene å publisere til to formater. Moderselskapet er som kjent den største pådriveren til Blu-ray Disc-formatet og vil nok ikke godta et uavgjort resultat med det første.

Crotty tror også at flere leverandører av konsumentelektronikk vil tilby enheter som støtter begge formater inne julehandelen starter i år. Både Samsung og LG Electronics skal ha vurdert muligheten, men har ikke lovet noe offisielt.

- Konsumentene i markedet vil ikke tolerere to formater med mindre det ikke har noen betydning, med mindre det er uavklart, sier Crotty.

Toshiba har ifølge iSuppli avfyrte første skuddet i denne krigen, da selskapet satte prisen på HD DVD-spilleren HD-A1 så lavt som 499 dollar. De fleste Blu-ray Disc-spillerne har en veiledende pris på nærmere tusen dollar.

En komponentanalyse iSuppli har gjort, tyder på at komponentene i Toshibas maskin alene koster nærmere 700 dollar. Spilleren har ifølge iSuppli en ganske ineffektiv design, noe som er vanlig for tidlige modeller, og er blant annet utstyrt med en Pentium 4-prosessor, 1 GB RAM og 256 MB flashminne.

Crotty mener at prisen er en klar indikasjon på at Toshiba forsøker å gi HD DVD et klart fortrinn i markedet. Men han ser ikke bort fra at strategien kan slå tilbake og vekke til live loven om utilsiktede konsekvenser.

- Det har allerede kommet rapporter om at selskaper som selger avanserte datamaskiner kjøper spilleren, tar ut drevet og installerer det i en datamaskin. Den eneste grunnen til at de kan gjøre det, er at Toshiba har satt prisen så lavt, sier Crotty til EE Times.

På lenger sikt ser ikke Crotty bort fra at et av formatene til slutt vil vinne, siden begge har noen subtile, ikke-teknologiske fordeler.

- Noen vil kunne argumentere med at den endelige vinneren i slike situasjoner er basert på hva bransjen for voksenfilm tar i bruk. Pornobransjen selger svært mye film på DVD, forteller Crotty.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.