TELENOR

For fire år siden var det full razzia på Fornebu. Konkurransetilsynet vil nå gi dem gigantbot

En tirsdag i desember i 2012 dro EFTAs overvåkingsorgan (ESA) og Konkurransetilsynet på uanmeldt besøk hos telegiganten på Snarøya i Bærum.
En tirsdag i desember i 2012 dro EFTAs overvåkingsorgan (ESA) og Konkurransetilsynet på uanmeldt besøk hos telegiganten på Snarøya i Bærum. Bilde: Scanpix
23. nov. 2016 - 09:40

Fire år etter razziaen på Fornebu er den foreløpige konklusjonen mot Telenor klar:

Konkurransetilsynet vil ilegge Telenor en historisk høy bot på 906 millioner kroner for det tilsynet kaller «misbruk av dominerende stilling» i markedet. Det skriver E24.

Razziaen varte i flere timer

En tirsdag i desember i 2012 dro EFTAs overvåkingsorgan (ESA) og Konkurransetilsynet på uanmeldt besøk hos telegiganten.

For Telenor var besøket overraskende. De to organene jobbet på stedet i flere timer. 

Undersøkelsene ble gjennomført med bakgrunn i artiklene 53 og 54 i EØS-avtalen. Artikkelen gjelder mobile telekommunikasjonstjenester som tilbys på grossist og sluttbrukernivå i Norge, herunder tale, SMS, MMS og data. 

– Denne saken har betydning for alle som bruker mobiltelefon i Norge. Vår foreløpige vurdering er at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, sier konkurransedirektør Lars Sørgard til E24.

Misbrukt stillingen sin

Konkurransetilsynet mener Telenor har misbrukt stillingen sin i markedet, og at de skal ha satt utbyggingen av et tredje mobilnett i Norge i fare.

Konkurransedirektør Lars Sørgard. <i>Foto: Pressefoto</i>
Konkurransedirektør Lars Sørgard. Foto: Pressefoto

– Det første misbruket gjelder Telenors avtalevilkår for å gi Network Norway tilgang til Telenors nett i den perioden det tredje nettet ble bygget ut. Disse vilkårene reduserte lønnsomheten ved utbyggingen av det tredje nettet, sier Sørgard til E24 og fortsetter:

– Det andre misbruket dreier seg om at Telenor har inngått eksklusivavtaler med fire mobiloperatører og på denne måten begrenset det tredje mobilnettets muligheter til å skaffe seg kunder, sier konkurransetilsyndirektøren.

− Telenor er overrasket

Telenor er overasket over den foreløpige konklusjonen som selskapet har ventet i fire år på å få. 

− Telenor er overrasket over varselet ettersom Asker og Bærum tingrett i 2012 tok stilling til samme avtaletype og konkluderte med at dobbeltroamingforbudet var lovlig i henhold til konkurransereglene, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen, i en pressemelding.

– Vi har ventet i fire år på tilbakemelding fra Konkurransetilsynet. Derfor antar vi at vi må vente enda en stund før Konkurransetilsynets etterforskning får sin endelige konklusjon, sier hun videre.

Vårt søsternettsted Inside Telecom har mer: Telenor reagerer med forbløffelse på at Konkurransetilsynet vil gi dem bot » (abonnementstjeneste)

Telenor har i dag mottatt et varsel om vedtak fra Konkurransetilsynet som følge av undersøkelser gjennomført av Konkurransetilsynet siden 4. desember 2012. Varselet fra Konkurransetilsynet er ikke et endelig vedtak. <i>Foto: Pressefoto</i>
Telenor har i dag mottatt et varsel om vedtak fra Konkurransetilsynet som følge av undersøkelser gjennomført av Konkurransetilsynet siden 4. desember 2012. Varselet fra Konkurransetilsynet er ikke et endelig vedtak. Foto: Pressefoto
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.