FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå selger de flest 5G-telefoner: Apple dominerer fortsatt det norske mobilmarkedet

Apple dominerer listene over Norges mest solgte mobiltelefoner, viser salgsstatistikken til Telia for oktober.

OnePlus Nord og Motorola Moto G 5G Plus har begge 5G og gode spesifikasjoner i tillegg uten å koste skjorta. Ingen av merkene er en gang inne på topp 10-listen til Telia. Illustrasjonsfoto.
OnePlus Nord og Motorola Moto G 5G Plus har begge 5G og gode spesifikasjoner i tillegg uten å koste skjorta. Ingen av merkene er en gang inne på topp 10-listen til Telia. Illustrasjonsfoto.
3. nov. 2021 - 13:00

Apples Iphone 13-modeller har første-, andre- og tredjeplass – før Samsung Galaxy S21 sniker seg inn på fjerdeplass – og så fortsetter Apple-dominansen nedover på listene. 

– Apples iPhone 13-modeller har rukket å gjøre det svært godt i våre salgskanaler etter kun to måneder og tar alle pallplasseringene på vår toppliste for oktober, sier Siv Færø.

Hun har ansvaret for salg og kanalstyring for privatmarkedet i Telia.

Rangert etter volum

Listen er rangert etter salgsvolum og baserer seg på salget i 52 av selskapets butikker,  nettsider og kundesenter.

Ikke før på syvendeplass dukker Samsung igjen opp på topp 10-listen med sine Galaxy-modeller. Ni av de 15 mest solgte mobiltelefonene kommer fra den amerikanske techgiganten. Også i september dominerte Apple listene. 

Bare seks av de 15 mest solgte mobiltelefonene på listen tilhører sørkoreanske Samsung. For første gang er alle de ti mest solgte modellene i Norge 5G-klare, ifølge Telia.

– Kundene følger med i den teknologiske utviklingen og står klare til å ta i bruk 5G-nettet, sier Færø.

1,5 millioner har dekning

Thomas Frøland Juritzen (til venstre) og Jahid Hussain Masud (til høyre) tester ut fremtidens 5G-løsninger i Lyse. Tidligere i vår hadde de en 5G-test på millimeterbåndet sammen med NRK. På bygget bak er blant annet Ice sine 5G millimeterbølge-antenner.
Les også

Lyse og NRK kan ha satt norgesrekord i 5G-fart

Telia har jobbet hardt for å rulle ut 5G det siste året.

I dag har 1,5 millioner nordmenn tilgang til selskapets nett. Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø er allerede dekket, og selskapet er i gang med å rulle ut i 50 nye byer.

I løpet av de neste månedene skal Elverum, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer, Ringsaker, Trysil, Fredrikstad, Halden, Indre Østfold, Moss, Sarpsborg, Stavanger, Sola og Sandnes også får det moderne nettet. 

– Med 5G vil innbyggerne oppleve et raskere mobilnett med høy kapasitet. For næringsliv og kommune åpner det seg også mange nye og spennende muligheter, hvor bare fantasien setter begrensninger for digitaliseringen og tjenesteutviklingen , sa Telia-sjef, Stein-Erik Vellan da selskapet åpnet sine første basestasjoner i Stavanger i begynnelsen av oktober

Telenor bygger i stort tempo

Også Telenor bygger 5G i et radig tempo. 

I løpet av 2022 skal 250 norske kommuner ha tilgang til nettet gjennom det norske teleselskapet. Samtidig som selskapet bygger ut 5G-nettet, jobber de også med modernisering av 4G-dekningen.

I selskapets telenett er det allerede rundt en halv million kunder med 5G-klare telefoner. 

Telenor åpnet sitt 5G-nett 13. mars 2020, dagen etter at pandemien førte til at regjeringen stengte ned landet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Her er en oversikt over stedene som vil ha 5G fra Telenor når 2022 er over. Stedene i blått er områder som skal få 5G i 2020-2021, svart i 2022. Klikk for større bilde. <i>Foto:  Telenor</i>
Her er en oversikt over stedene som vil ha 5G fra Telenor når 2022 er over. Stedene i blått er områder som skal få 5G i 2020-2021, svart i 2022. Klikk for større bilde. Foto:  Telenor

Siden da har selskapet bygd opp en utrullingsfabrikk som på det meste har oppgradert 50 basestasjoner i uka. 

Mobilbrukerne i Telenor-nettet har fra 2020 til 2021 opplevd en gjennomsnittlig økning i hastigheten fra 83 til 180 megabit i sekundet, sa teknologidirektør Ingeborg Øfsthus da hun presenterte selskapets planer for 5G utbyggingen fremover i slutten av september

Mot slutten av 2022 skal to tredjedeler av befolkningen ha 5G der de bor, mens dekningsgraden ved utgangen av 2024 skal være 99,7 til 99,9 prosent, er Telenors planer.

 – Om noen synes at dekningskartet vårt er litt hullete, er det en forbigående sak, for vi bygger ut transportnettet og radionettet i stor hastighet, sa Øfsthus på gjennomgangen. 

Construction City skal stå ferdig på Ulven i Oslo i løpet av 2025. Mer enn 350 antenner skal distribuere 4G og 5G fra Telenor, Telia og Ice over hele bygningen, fra parkeringskjellerens dyp til de ypperste hjørnekontorene.
Les også

– Største hittil: Leverer innendørs mobil­dekning til 103.000 kvadratmeter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.