For IBM er US Open et viktig eksperiment

Kapasiteten til US Opens store IBM-servere fordeles automatisk mellom tennis og kreftforskning, avhengig av trafikken til turneringens nettsted.

Kapasiteten til US Opens store IBM-servere fordeles automatisk mellom tennis og kreftforskning, avhengig av trafikken til turneringens nettsted.

Nettstedet til tennisturneringen US Open som foregår i disse dagene, drives av pSeries-servere (Unix) hos IBM. Maskinene er samtidig ledd i den avsluttende utprøvningen av en ny type programvare, Tivoli Intelligent Orchestrator, som lar de samme maskinene avgi datakraft til et kreftforskningsprosjekt som krever omfattende regneoperasjoner på proteinmodeller.

Intelligent Orchestrator kjøres i dette tilfelle på en liten xSeries-server (Intel-basert) som følger med på belastningen på nettstedet, finner ut hvor mye av pSeries-maskinenes kapasitet som kan avsettes til kreftforskningen, og løpende dirigerer disse maskinenes ytelse mellom tennis og proteinberegninger.

Applikasjonen er en del av IBMs "computing on demand" konsept, og tilhører et større prosjekt kalt "Project Symphony" som IBM lover å fortelle mer om de kommende ukene, skriver Cnet. Det finnes in pdf-fil om Intelligent Orchestrator på IBMs internasjonale nettsted, men det lot seg ikke nedlaste i morgentimene i dag.

Poenget med "Project Symphony" skal være å tilby verktøy og tjenester for å la kunder automatisere driften av sine applikasjoner, med tanke på best mulig utnyttelse av maskinparken. Intelligent Orchestrator er det viktigste enkeltelementet i prosjektet.

IBM er opptatt av at det ikke nødvendigvis er hensiktsmessig å hoppe fra manuell til helautomatisert drift. Derfor kan man kjøre Intelligent Orchestrator også i veiledende modus, og få løpende råd om grep for å maksimalisere effektiviteten. Automatiseringen skal kunne innføres trinnvis etter hvert som man får mer erfaring. Applikasjonen kjører i dag på Intel- og Unix-servere, og på stormaskiner og iSeries-servere innen utgangen av 2003. IBM skal ha planer om å tilby applikasjonen på andre plattformer, blant annet Sun.

I tillegg til prosessorkraft og minne, skal også lagring kunne omfordeles automatisk av Intelligent Orchestrator. I dag gjelder det disker som styres direkte av serveren. Om noen måneder vil også lagringsnett kunne underlegges applikasjonen.

Av programvare håndterer Intelligent Orchestrator databasene DB2 og Oracle, samt applikasjonstjenerne WebSphere og WebLogic. Den kan styre oppgaver i partisjonerte servere, og vil også være i stand til automatisk å reinstallere både operativsystem og applikasjon der det skulle være hensiktsmessig for en mer effektiv utnyttelse av de samlede ressursene.

IBM har ikke selv utviklet den grunnleggende teknologien til Intelligent Orchestrator, men kjøpte den i mai i år da den overtok et kanadisk selskap kalt Think Dynamics.

Produktet vil prises etter hvor mange servere den kontrollerer. Cnet nevner 20.000 dollar til 50.000 dollar for å kontrollere et titalls servere.

Til toppen