BEDRIFTSTEKNOLOGI

For lite EDB i norske småbedrifter

- En undersøkelse gjort av BITE Research for Microsoft i Norge, Sverige og Danmark tyder på at norske småbedrifter ligger etter nabolandene i implementering av informasjonsteknologi, forteller Niels Bertelsen i Microsoft Nordic.

Eirik Rossen
1. sep. 1997 - 11:55

Undersøkelsen ble gjennomført i februar i år. Den bygger på 2.400 intervjuer fordelt på Norge, Sverige og Danmark. Bertelsen har analysert tallene i lys av statistikk fra Statistisk Sentralbyrå i Oslo (SSB).

- SSB-tallene viser at det er 206.500 mindre virksomheter i Norge. 80.000 er én-manns bedrifter, 90.000 har fra to til fem ansatte, 30.000 har fra fem til nitten ansatte, og 6.500 har fra 20 til 99 ansatte. Disse virksomhetene sysselsetter til sammen mer enn én million mennesker, som disponerer rundt 400.000 PC-er.

Bertelsen forteller at dette er en vesentlig lavere PC-penetrasjon enn i Sverige og Danmark. Undersøkelsen fra BITE Research har gjort det mulig å se nærmere på ulike bransjer.

- Konsulentvirksomhet og bedrifter innen film, TV, radio, kultur og grafisk har ikke overraskende en svært høy PC-penetrasjon, med henholdsvis 0,96 og 0,89 PC-er per ansatt, forteller Bertelsen. - Parti- og agenturhandel har 0,69, mens detaljhandelen har 0,53. I alle øvrige bransjer har er det mer enn to ansatte per PC. Lavest er Hotell- og restaurantbransjen, med 0,23 PC-er per ansatt.

Bertelsen sier dette er en av bakgrunnene for at Microsoft nå vil satse sterkere på å trekke norske småbedrifter med i dataalderen.

- En merkelig detalj er at mens andelen småbedrifter med modem er på nivå med resten av Norden, det vil si i overkant av 60 prosent, ligger de norske etter når det gjelder Internett-tilknytning. I Danmark har 62 prosent av småbedriftene tilgang til Internett, i Norge bare 36 prosent.

Microsoft Norge har innledet et samarbeid med bransjeorganisasjoner for å få opp databruken og Internett-andelen blant norske småbedrifter. Et viktig lokkemiddel er et eget websted for Norge (se nettsted på høyre siden), som skal fungere som informasjonssentral for småbedrifter.

Her skal det legges inn oversikter over regelverk, juridiske forhold, skatteopplysninger med mer, og det skal være lenker til andre nettsteder med mer detaljert informasjon. Et tilsvarende nettsted har vært i drift i Sverige siden mars, med informasjon om blant annet bil, regler for ansattes bruk av PC hjemme osv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.