For og mot oppgradering på eldre PC-er

Microsoft mener at nærmest alle PC-er nyere enn fra desember 1999 skal kunne kjøre Windows XP. Hvorvidt en oppgradering lønner seg, kan være problematisk å vurdere.

Microsoft understreker selv at Windows XP stiller store krav til maskinvaren. Minimumskravene på 233 MHz prosessor og 64 MB minne er absolutte minimum. Praktiske minimum er 300 MHz prosessor og 128 MB minne. Den integrerte videohåndtereren krever 400 MHz prosessor. Tilbakemeldinger fra praktiske brukssituasjoner tyder på at prosessoren bør være raskere enn 400 til 500 MHz, og at minnet heller bør ligge rundt 256 MB, altså det dobbelte av det praktiske minimum. Dessuten må det være minst 1,5 ledige gigabytes på disken før du kan tenke på å oppgradere.

Drivere er bestandig et problem for nye operativsystemer. Microsoft hevder at 12.000 apparater støttes på CD-en, av disse er 5900 helt nye. Det er lagt ut en applikasjon på selskapets nettsted, som tester en PC med tanke på oppgraderbarhet til Windows XP. Det er rapportert tilfeller som tyder på at denne applikasjonen kan være noe optimistisk. For ny maskinvare har Microsoft en sertifiseringsordning, der godkjente drivere skal signeres på en måte som Windows XP gjenkjenner. For sære lydkort og liknende, kan det være gunstig å sjekke dette før man setter i gang oppgraderingen.

På applikasjonssiden sier Microsoft at over 90 prosent av 4000 "populære" applikasjoner kjører feilfritt. For de som ikke gjør det, har Windows XP en "program compatibility wizard" - en veiviser for å tvinge kompatibilitet på programvare som virker under eldre Windows, men ikke under Windows XP. Veiviseren virker slik at applikasjonen kjøres under en simulert eldre Windows. Microsoft har til nå godkjent over 3000 applikasjoner for kjøring under Windows XP, og regner med at tallet vil øke sterkt de kommende ukene.

Gevinsten ved å oppgradere er at du drar fordel av de åpenbare forbedringene. I tillegg til brukervennligheten (se artikkelen Betatestere framhever brukervennligheten i Windows XP), regner Microsoft med at en gjennomsnittlig bruker vil høste 40 timers mer effektiv oppetid på årsbasis. Det skyldes to forhold: bedre stabilitet og bedre ytelse.

Microsoft melder om opptil 35 prosent raskere oppstart av system og applikasjoner, og raskere ytelse generelt. På samme maskinvare skal Windows XP gi en ytelsesgevinst på 36 prosent i forhold til Windows 98SE.

På stabilitetssiden er det store endringer, ifølge både Microsoft og samstemte tilbakemeldinger fra betatestere. Med Windows 9x og ME krasjer en PC gjennomsnittlig en gang hver tredje dag. Med Windows XP er det ytterst sjeldent at systemet krasjer. Skulle det skje, kan man konfigurere systemet slik at det meldes automatisk fra til både Microsoft og til applikasjonsleverandøren, med alle relevante parametre.

For bedrifter er verken stabilitet eller ytelse argumenter for å oppgradere fra Windows 2000, med mindre man har helt spesielle behov innen multimedia - et argument som har utløst en oppgraderingsprosess hos for eksempel norske TV2. Brukere av Windows 9x og ME kan ha høste langt større gevinster, forutsatt at maskinvaren er sterk nok. Er den ikke det, bør man holde seg ajour med Microsofts siste oppdateringer av disse systemene, om ikke for ytelse og stabilitet, så i hvert fall for sikkerhetens skyld.

Til toppen