- For oss er 4G allerede gammelt

Nå går startskuddet for 5G-forskning.

- For oss er 4G allerede gammelt
Nye generasjoner mobilteknologi har det med å komme hvert tiende år. Forskere går nå i gang med utvikling av det de kaller 5G. Bilde: Sandra Mu/Getty Images/All Over Press

digi.no vil være til stede når Telenor denne uken lanserer sitt såkalte 4G-mobilnett i et utvalg norske byer. Da vil det ha gått nærmere tre år siden Netcom åpnet sitt tilbud.

Mens det fortsatt er uklart når dagens raskeste mobilnett blir allemannseie, er arbeidet allerede i gang med neste skritt. 5G.

Trass flytende overganger og teknologiske fremskritt i samme generasjon, kan vi si at det grovt sett har dukket opp en ny generasjon mobilnett hvert tiende år.

NMT ble innført i 1981. Da begynte forskningen på GSM (2G) som ble lansert tidlig på 1990-tallet. Mønsteret gjentok seg med introduksjonen av UMTS (3G) og senere Long Term Evolution (LTE), som er teknologien bak det Telenor og Netcom begge kaller 4G og fjerde generasjons mobilnett.

LTE er riktignok ikke å regne som «ekte» 4G ifølge standardiseringsorganet 3GPP, men vil senere kunne oppgraderes til LTE-Advanced som er innenfor.

De forvirrende betegnelsene som operatørene strør om seg har for øvrig vært gjenstand for en rekke artikler i digi.no. Se blant annet «4G» er teknobabbel.

Forsker på 5G: Professor Rahim Tafazolli.
Forsker på 5G: Professor Rahim Tafazolli. Bilde: University of Surrey

Det bringer oss tilbake til 5G, som ennå ikke er noen sanksjonert eller offisiell betegnelse eller standard med tilhørende krav til kapasitet, ytelse og andre egenskaper.

Ikke desto mindre har forskere ved University of Surrey nå fått 35 millioner pund, eller om lag 320 millioner kroner, nettopp for å utvikle neste generasjons mobilnett, det femte i rekken. Pengene skal brukes til opprettelsen av et «5G Innovation Centre».

- For oss er 4G allerede gammelt nytt, og noe vi begynte å forske på for ti år siden. Vi er nødt til være et skritt foran industrien, sier professor Rahim Tafazolli ved det tekniske universitetet sørøst i London til BBC.

I likhet med en samlet telebransje er han opptatt av den stadig økende datamengden som strømmer gjennom mobilnettene. Trafikkmengden ser ut til å dobles hvert år, uten at kapasiteten klarer å holde tritt. Problemet blir ikke mindre av at radiospektrum er en begrenset ressurs.

- Vi må derfor komme opp med teknologi som kan håndtere økningen, sier professoren. Ifølge ham må 5G-teknologien bli mer kostnadseffektiv og energigjerrig enn sine forgjengere.

Tafazolli antar at 5G kan være tilgjengelig for kommersiell bruk innen år 2020.

Så langt er det ingenting som indikerer at femte generasjons mobilteknologi vil kunne by på høyere ytelse enn 1 gigabit per sekund, som er terskelen for det Den internasjonale teleunionen definerer som 4G-systemer, heter det i Wikipedias artikkel om prognosene for 5G.

Derimot antas det at kommende 5G-systemer vil kunne skilte med forbedringer på andre områder, som lavere batteriforbruk, bedre geografisk dekning eller rimeligere utbyggingskostnader som følge av billigere infrastruktur.

    Les også: