– For sent å skrote nødnettet

Men det kan bygges mye raskere, sier Per Morten Hoff.

– For sent å skrote nødnettet
KJAPPERE: Per Morten Hoff mener at kommersielle telenett bør brukes til nødnett. Bilde: Per Ervland

Oslo (NTB): Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge mener det eksisterende telenettet kan brukes for å få nødnettet på plass raskere, skriver Dagsavisen.

– Utbyggingen kan forseres vesentlig dersom nødnettet samarbeider med kommersielle nett. Aktører som Telenor, NetCom, Tele2, Ice samt lokale nett har 97 prosent arealdekning i Norge i dag, sier Hoff til Dagsavisen.

Generalsekretæren mener flere nett også kan være en egen sikkerhet under krisesituasjoner.

Hoff erkjenner at han har vært motstander Tetra-teknologien som ligger bak nødnett-utbyggingen helt siden starten.

– Jeg mener teknologien er utdatert lenge før nettet er ferdig utbygd. Men jeg erkjenner at det er for sent å skrote nødnettet nå. Men vi må gjøre det beste ut av dette, og få et mest mulig stabilt nødnett raskest mulig. Da kan vi gjøre som Storbritannia, og også satse på de kommersielle aktørenes nett, sier Hoff.

I dag er det digitaliserte nødnettet budsjettert til å koste seks milliarder kroner, men Hoff tror det vil bli brukt enda flere milliarder før vi har et fullt utbygd nett i 2015.

– Mye rart er gjort underveis, og mye penger er brukt. Men skal vi i fremtiden unngå misforståelser om hvilke sambandskanaler som er i bruk under en krisesituasjon, må vi få på plass et velfungerende nødnett fortest mulig, sier han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: