Forbedret e-bokleser fra Sony

Den nye modellen har eget leselys og lar deg bruke fingrene til å blad fra side til side.

Forbedret e-bokleser fra Sony

Den nye modellen har eget leselys og lar deg bruke fingrene til å blad fra side til side.

Sony kunngjorde fredag at de lanserer den tredje generasjonen av sin e-bokleser Reader Digital Book. PRS-700 vil kunne kjøpes fra nettstedet sonstyle.com fra begynnelsen av november. Prisen er oppgitt til 400 dollar. Forgjengeren, PRS-505, vil fortsatt være på markedet, til 300 dollar.

De viktigste endringene er i grensesnittet: Skjermen er trykkfølsom og lar deg bruke fingeren til å blad fra side til side. Et eget leselys gjør det mulig å lese selv om omgivelsene er mørke.

Programvaren tilbyr videre mulighet for å søke gjennom en bok, ta notater og utheve tekst. Søkebegrep og notater skrives på et skjermtastatur med apparatets medfølgende lyspenn. For lesing kan man velge mellom fem ulike tekststørrelser.

Skjermen er på seks tommer. Den har gråtoner og er lagt opp med tanke på å likne så mye på trykt skrift som mulig. Detaljerte spesifikasjoner er ennå ikke publisert: Oppløsningen beskrives som «høy», og grafikken som «skarp».

Med utvidet minne i forhold til en grunnmodell, skal en PRS-700 kunne lagre 350 vanlige bøker. I tillegg kan SD-minnekort og Memory Stick Duo brukes til å lagre bøker. Vekten er i overkant av 280 gram, dvs rundt 20 gram tyngre enn forgjengere

Konseptuelt er apparatet periferiutstyr til PC. Mens konkurrenten Kindle fra Amazon.com koples direkte til Internett og laster ned bøker på egen hånd, må Sonys e-boklesere koples til en PC. En tilhørende programpakke, eBook Library, overfører bøker og tekster, og håndterer flere formater i tillegg til Sonys proprietære BBeB-format som brukes i selskapets nettbokhandel, håndteres pdf, Microsoft Word og det åpne XML-baserte e-bokformatet EPUB fra International Digital Publishing Forum.

Verken Sony eller Amazon markedsfører sine e-boklesere i Norge. Digitalbokhandelen digitalbok.no som ble startet i fjor men som ennå ikke har norske titler, satser på to lesere: Bookeen Cybook til 2799 kroner, og den mer avanserte iRex iLiad til 4299 kroner. iRex iLiad ble valgt av Elittera, Gyldendal Undervisning og Horten videregående skole for et pågående prosjekt med digitale lærebøker. iRex iLiad er med sin 8,1 tommers skjerm og 389 gram, betydelig større enn den nye e-bokleseren til Sony.

    Les også:

Til toppen