Forbedret virtualisering fra XenSource

XenSource lanserte i går den tredje utgaven av den åpen kildekodebaserte virutaliseringsløsningen Xen.

XenSource lanserte i går den tredje utgaven av den åpen kildekodebaserte virutaliseringsløsningen Xen.

XenSource annonserte i går at virtualiseringsløsningen Xen nå er tilgjengelig i versjon 3.0. Dette er den første store oppdateringen på mer enn et år. Denne gangen fokuseres det på støtte for symmetrisk multiprosessering, store minnekonfigurasjoner i servere, ytelse på høyde med fysiske systemer, i tillegg til muligheten til å virtualisere alle gjestesystemer.

Xen 3.0 støtter Intels Virtualization Technology, som tilbys i noen få av selskapets Pentium 4 og Xeon-prosessorer. Men også AMDs tilsvarende Pacifica-teknologi, som skal lanseres i løpet av første halvdel av 2006, skal støttes. Teknologien tillater at virtualiserte systemer kjøres direkte mot prosessoren, noe som åpner for maskinvareakselerert prosessor- og minnevirtualisering. Dette er helt sentralt i Xens nye mulighet til å virtualisere alle operativsystemer. Tidligere har gjesteoperativsystemer virtualisert av Xen måttet ha støtte for løsningens hypercall-API for å virtualisere prosessoren og minnet.

Xen tilbyr derimot ikke I/O-virtualisering med høy ytelse. Dette gjøres derimot ved å utvide Xens paravirtualisering inn i gjesteoperativsystemet enhetsdrivere.

I Xen virtualiseres I/O-en ved å benytte kun et enkelt sett med drivere for hele systemet, på tvers av alle gjestesystemene og hypervisoren. Dette i motsetning til emulert virtualisering hvor hver gjest har egne drivere, og hvor hypervisoren også har et eget sett med drivere for egen bruk.

I hver Xen-gjest, erstatter enkle paravirtualiserende enhetsdrivere maskinvarespesifikke drivere for den fysiske plattformen. Driverne er altså uavhengige av den fysiske maskinvaren, men representerer hver type enhet, for eksempel Ethernet, USB og block I/O.

Disse driverne skal ifølge XenSource tillate svært høy ytelse uten kompleksitet for gjesten. Siden driverne i Xen-arkitekturen kjøres på utsiden av den grunnleggende hypervisoren, på et lavere beskyttelsesnivå enn selve hypervisoren, kan hypervisoren beskyttes mot feil og krasj i enhetsdriverne.

    Les også:

Xen 3.0 støtter også opptil 32-veis SMP-virtualiserte gjester, med en mulighet til å legge til eller fjerne prosessorer under driften. Sammen med muligheten til dynamisk å flytte et kjørende gjestesystem fra én server til en annen, skal dette gi IT-administratorer muligheten til optimal plassering av lasten på deres tilgjengelige serverressurser.

Dessuten tilbyr den nye utgaven av Xeno støtte for to nye modi for adressering for servere med store minner. Physical Address Extension (PAE) gjør det mulig for 32-bits servere å adressere mer enn 4 GB minne, samt 64-bits adressering for inntil 1 TB med minne.

Dessuten har Xen 3.0 støtte for Trusted Platform Modules, som tilbyr maskinvarebasert sikkerhet og attestering, samt sikkerhetsegenskaper hentet fra IBMs initiativ for sikre hypervisorer.

- Hypervisorer vil gjennomstrømme alle IT-miljøer de neste fem årene, noe som vil forbedre sikkerheten, fleksibiliteten og administrasjonsmulighetene, sier Martin Reynolds, visepresident i Gartner Dataquest.

- Gartner mener at hypervisorer er kritiske for å redusere kostnadene knyttet til maskinvareadministrasjon, for å trekke maksimal verdi ut at IT-investeringene og for å bygge massivt skalerbare systemer, også kalt tera-arkitekturer, sier Reynolds.

For å kjøre Xen 3.0, kreves det at systemet allerede har en fungerende Linux-distribusjon som benytter oppstartsprogramvaren GRUB. Xen installeres i Linux-systemet, men vil fra neste omstart være et nytt alternativ i oppstartsoversikten til GRUB.

Det er også mulig å teste Xen 3.0 ved å starte opp systemet fra en spesiell CD-plate.

Mer informasjon om Xen og nedlastingsmulighetene av blant annet den fritt tilgjengelige «community»-utgaven finnes på denne siden.

Til toppen