Forbedring på 134,8 millioner hjelper bare litt

Jeff Bezos er ennå ikke helt ute av flammehavet, selv om Amazon brenner færre dollar enn i fjor. Med en årsomsetning på fire milliarder dollar bør det ikke være langt igjen til pluss.

Jeff Bezos er ennå ikke helt ute av flammehavet, selv om Amazon brenner færre dollar enn i fjor. Med en årsomsetning på fire milliarder dollar bør det ikke være langt igjen til pluss.

Amazons ferskeste regnskapstall viser at selskapet stadig taper penger. Amazon-sjef Jeff Bezos har lovet siden starten at Amazon 'snart vil gå i pluss'. Men med de siste års nedtur i nettbransjen har det blitt stadig vanskeligere å innfri.

For ett år siden tapte e-handelsselskapet nesten 170 millioner dollar i tredje kvartal. I tredje kvartal 2002 er netto-tapet redusert til 35,1 millioner dollar (265,8 millioner kroner), skriver Wall Street Journal.

Hyggeligst for Amazon er 90 prosent-økningen i omsetningen for den europeiske (UK, Tyskland, Frankrike) og den japanske virksomheten.

Men også i kjernevirksomheten (bøker, musikk og video) er det hyggelig lesning, med et hopp på 17 prosent i omsetning. Totalt for selskapet er veksten på 212 millioner dollar (fra 639,3 mill til 851.3 millioner). Hovedårsaken skal være hyggeligere priser og pene rabatter for nettbrukerne.

Resultatene er bedre enn det analytikerne på Wall Street hadde forventet.

- Vi har senket prisene fem ganger de siste 15 månedene. For å si det enkelt, det virker, sier Jeff Bezos i en pressemelding.

Likevel har det stadig kommet meldinger om at selskapet nærmer seg pluss på driften, uten at det har skjedd.

Les sakene fra i år:

Et av verdens mest kjente nettselskaper har ikke de samme avskrivningene og fører nå strammere kontroll på driftskostnadene enn i fjor. Både servicedelen som å effektuere bestillinger og den teknologiske driften drar store kostnader, mens markedsføringsaktiviteter utgjør kun ti prosent av driftsutgiftene.


Samtidig har selskapet en stor utfordring i å klare å få så stort volum på rabatt-tilbudene sine at de klarer å se pluss.

Spenningen er derfor stor foran årets julehandel.

Forventningene er en fjerdekvartals-omsetning på mellom 1,33 - 1,43 milliarder dollar. Da vil i tilfelle årsomsetningen ha steget med mellom 23 og 26 prosent fra 2001. Amazon kan ende opp med nærmere fire milliarder dollar i omsetning i år.

Likevel vil altså selskapet tape penger i 2002.

Til toppen