Forbereder egen Windows for 64-biters AMD-prosessorer

8. april skal det holdes en spesialistkonferanse hos Microsoft for å diskutere den forestående Windows for AMDs 64-biters prosessorer.

Nettmagasinet The Inquirer viser til anonyme kilder i en melding om at det 8. april skal avholdes en spesialistkonferanse med Microsofts hovedkvarter i Redmond i delstaten Washington for å diskutere et prosjekt med kodenavn Anvil ("ambolt").

Anvil beskrives som felles betegnelse for Windows tilpasset AMDs arkitektur for 64-biters prosessorer, det vil si for serverprosessoren Opteron og arbeidsstasjonsprosessoren Athlon64, tidligere kjent som henholdsvis "Sledgehammer" og "Clawhammer", og under felles betegnelsen "Hammer".

Beskrivelsen svarer til informasjon som ble spredd i fjor om Microsofts samarbeid med AMD om egen Windows for Hammer-arkitekturen.

I motsetning til Intel Itanium, er AMDs 64-biters arkitektur bakoverkompatibel, slik at de også kan kjøre 32-biters operativsystemer og applikasjoner. Opteron- og Athlon64-baserte maskiner som kjører under Anvil, vil kunne kjøre 32-biters applikasjoner svært effektivt, heter det.

Det innebærer at Opteron-servere og Athlon64-arbeidsstasjoner vil appellere til miljøer der man ønsker å kjøre en kombinasjon av 64-biters og 32-biters applikasjoner, i motsetning til Intel som krever at man må velge mellom 64-biters og 32-biters plattform.

For over et år siden ble det meldt at Intel har et alternativt prosjekt, kalt "Yamhill", i tilfelle Itanium-tanken ikke skulle slå an.

Intel har aldri villet bekrefte Yamhill offisielt, og ledelsen i selskapet har ved flere anledninger prøvd å latterliggjøre selve tanken om at AMDs satsing på 64-biters bakoverkompatibilitet kunne skremme Intel fra å følge sitt eget strategiske perspektiv.

Mistanken nå er at Intel kanskje kan komme på andre tanker, gitt at Microsoft har valgt å støtte begge prosessorkonkurrentene.


;