Forbereder en første titt på Silverlight 2

Microsoft skal oppgradere selskapets Flash-utfordrer og slipper snart en første testversjon.

Forbereder en første titt på Silverlight 2

Microsoft skal oppgradere selskapets Flash-utfordrer og slipper snart en første testversjon.

Microsoft lanserte i fjor høst Silverlight 1.0, et nettlesertillegg og rammeverk som blant annet skal gjøre det enklere å utvikle interaktive webløsninger med multimedieinnhold. Løsningen konkurrer med blant annet Adobes Flash-teknologi.

Selv om Silverlight 1.0 ble lansert som et ferdig produkt, var det allerede lenge før lanseringen klart at betydelig funksjonalitet ville komme i senere utgaver. Microsoft planla at versjon 1.1 ville inkludere en hel del nytt, men senhøstes i fjor kunngjorde selskapet at nyhetene var blitt så mange at versjonen i stedet skulle hete Silverlight 2.

    Les også:

Før helgen kunngjorde Microsoft at det nå er like før selskapet vil slippe den første offentlige betautgaven av Silverlight 2. Denne vil fokusere på utvikling av rike Internett-applikasjoner (RIA).

Silverlight 2 vil blant annet inneholde Silverlight 2 et WPF-basert (Windows Presentation Foundation) rammeverk for brukergrensesnitt. Dette skal gjøre utviklingen av RIAs betydelig enklere. Denne inkluderer en grafikk- og animasjonsmotor, støtte for kontroller, layout-styring, databinding, skins og stiler. Siden WPF UI Framework er en forenklet utgave av det komplette .NET-rammeverket, skal de være mulig for utviklerne å bruke mye av den samme kunnskapen, koden og innholdet til å bygge både webbaserte- og desktop-baserte applikasjoner.

Silverlight 2 skal også inkludere bred støtte for nettverksteknologier. Dette inkluderer støtte for å gjøre kall mot tjenester basert på REST, WS*/SOAP, POX, RSS og HTTP. Det skal også være støtte for å få tilgang til ressurser på tvers av domener.

Det grunnleggende, .NET-baserte klassebiblioteket for funksjoner som IO, trådstyring, globalisering, XML og lokal lagring, skal også inkludere API-er som åpner for HTML DOM/Javascript-integrasjon med .NET-kode. I tillegg skal bibliotekstøtte for Microsofts LINQ-språk pg LINQ to XML være inkludert. Det samme gjelder støtte for lokal mellomlagring av data.

Silverlight 2 skal også kunne kjøres på maskiner som ikke har .NET Framework installert. I stedet skal all den nødvendige koden være installert i nettlesertillegget. Dette skal likevel ikke være større enn 4,3 megabytes stort. Foreløpig vil det gjøres tilgjengelig for Mac OS X og Windows, men Microsoft har også lovet framtidig Linux-støtte.

Mer informasjon om Silverlight 2 beta 1 og eksempler på bruken finnes i dette blogginnlegget.

Til toppen