BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forbereder Firefox til MeeGo og Android

Men en tidlig versjon av Fennec 2 kan testes allerede nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2010 - 13:35

Mozilla har lenge jobbet med å flytte nettleseren Firefox til mobilen. Så langt er den offisielt kun tilgjengelig for Nokias Maemo-baserte N900-enhet, men arbeidet med å gjøre nettleseren tilgjengelig for flere mobiltelefoner nærmer seg nå en viktig milepæl.

Matt Brubeck i Mozilla Mobile team skriver i et blogginnlegg at en alfaversjon av Fennec 2 vil bli tilgjengelig for Android og MeeGo innen noen få uker. Fennec er kodenavnet på Firefox Mobile.

Fennec 2 skal gjøres tilgjengelig for både Android, Maemo og MeeGo. Det sistnevnte er i praksis etterfølgeren til Maemo og utvikles av Nokia og Intel i fellesskap.

Brubeck skriver at den største endringen under skallet i Fennec 2 er Electrolysis, Mozillas prosjekt for å skille ut blant annet innholdspresentasjonen og plugins i egne, separate prosesser. I Fennec 2 kjøres innholdsrenderingen og JavaScript i separate prosesser, noe som skal bidra til at brukergrensesnittet fortsatt er mottakelig for brukerkommandoer mens sidene laster.

Fennec håndterer i dag panorering og zooming ved å dele opp sider i «fliser, for så å rendre disse i HTML canvas-elementer. Brubeck skriver at dette fungerer, men at det er komplisert og ikke så raskt som man skulle ønske. Derfor vil dette erstattes av et nytt lagsystem hvor «flisadministrasjonen» erstattes av den samme typen maskinvarebasert rendering og komponering som planlegges i Firefox 4. Dette nye lagsystemet vil dog ikke være med i alfaversjonen av Fennec 2.

Ny funksjonalitet som skal være inkludert i den kommende alfaversjonen, er Firefox Sync, hvor mobilnettleseren kan synkronisere informasjon om åpne faner, bokmerker og historikk med nettleseren på en pc. Dette skal etter hvert kunne gjøres uten nettlesertillegg, men foreløpig kreves dette tillegget i pc-utgaven.

Nettleseren skal være integrert med kontaktlisten på mobilen, slik at den kan komme med forslag når brukeren fyller inn e-postadresser eller telefonnummer i webskjemaer. I første omgang er det bare alfautgavene til Maemo og MeeGo som vil støtte dette.

Det loves også multitouch-støtte i alfaversjonen. Foreløpig er det bare støtte for zooming, men det loves at også flerberøringsstøtte for navigering mellom åpne sider.

Menyvalgene man får når man åpner en side er foreløpig ganske begrenset. Man kan søke i innholdet på siden, dele lenker gjennom Facebook, Twitter, Google Reader og e-post, samt lagre siden som et PDF-dokument.

Det er allerede mulig å teste pre-alfautgaver Fennec 2 til både Maemo og Android. Informasjon om Maemo-utgaven finnes her, mens informasjon om Android-versjonen finnes her.

Det er verdt å merke seg at det er tilbys to ulike varianter av Fennec for Android, avhengig av hvilken prosessor mobilen har. Uansett kreves det at mobilen har Android 2.0 eller nyere.

digi.no har installert Fennec 2 på en Android 2.2-basert HTC Desire. Det ser helt greit ut, men går ikke spesielt fort. I blant henger den i ganske mange sekunder før noe skjer, men det skjer også at nettleseren stopper helt opp. Nettleseren krever en del minne og lagringsplass, men kan med Android 2.2 kan Fennec 2 kjøres fra SD-kortet.

Brubeck skriver at en del av Android-tilpasningene først vil komme på plass i betaversjonen som kan ventes senere i år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.