Forbereder global lobbygruppe for Linux

Anti-Microsoft alliansen CCIA forbereder en global lobbygruppe for Linux og åpen kildekode.

Anti-Microsoft alliansen CCIA forbereder en global lobbygruppe for Linux og åpen kildekode.

Bransjeorganisasjonen CCIA – Computer Communications Industry Association, mest kjent for sin innbitte motstand mot Microsoft under monopolsaken – samler støtte til å opprette en egen lobbygruppe for Linux og åpen kildekode, foreløpig døpt Open Source and Industry Alliance eller OSIA. Ideen ble lagt fram tirsdag i en egen seanse på Linuxworld-konferansen i San Francisco, da med forkortelsen OSAIA. Gruppen ble her offisielt beskrevet som "Open source, public policy advocate in Washington DC, the world".

CCIA viser til at åpen kildekode har vunnet bred anerkjennelse, men framstår likevel som "ukonvensjonell" og "utfordrende" i forhold etablerte måter å ordne ting på. Microsoft har lenge drevet organisert lobbyvirksomhet mot Linux, og har til og med satt av egne fonds som skal finansiere tilleggsrabatter for å få private og offentlige kunder fra å velge åpen kildekode framfor Windows. De siste par månedene har SCO Group ledet an i en offensiv som prøver å skremme Linux-brukere med påstander om at Linux krenker opphavsretten til Unix.

    Les også:

Hensikten med OSIA er organisert motstand mot disse kampanjene. Virksomheten skal være dels egen lobbyvirksomhet i hovedstadene til henholdsvis USA og EU, dels støtte i forbindelse med rettslige tvister og søksmål rettet mot åpenkildekode. CCIA nevner spesielt SCO-offensiven. I Europa frykter man at EU-kommisjonens forslag til ny lov om programvare-patenter vil føre til tilstander der Linux-utviklere saksøkes uten reelle muligheter til å forsvare seg.

Kommentarer som CBR Online har innhentet fra store Linux-aktører, spriker. SuSE ser fram til etableringen av OSIA, mens IBM mener den nye gruppen er unødvendig.

Det er ikke lagt fram noen tidsplan for når OSIA formelt kan opprettes.

Til toppen