Forbereder kortsvindel mot selvbetjente kasser

Svindlere forbereder angrep mot selvbetjente kasser i britiske butikker, sier BBC.

Forbereder kortsvindel mot selvbetjente kasser

Svindlere forbereder angrep mot selvbetjente kasser i britiske butikker, sier BBC.

Flere utsalgssteder i de britiske hypermarkedkjedene Tesco og Asda har innført forsøk med selvbetjente kasser, der innholdet i handlevognen registreres av kunden selv, og man kan betale ved å sveipe et betalingskort eller et kredittkort i en terminal.

Det britiske kringkastingsselskapet BBC har avslørt nettfora hvor kriminelle diskuterer åpent hvordan disse selvbetjente kassene kan svindles ved å bruke stjålne identiteter fra andre land.

Framgangsmåten er å kopiere tilranede personopplysninger til magnetstripen på falske betalings- og kredittkort, og bruke disse i kassene. Forutsetningen for at dette skal lykkes er at man finner selvbetjente kasser som ikke krever smartkort, men godtar kort med bare magnetstripe. På et smartkort lagres opplysninger også på en elektronisk brikke. Mens metoder for å lage falske magnetstripekort er godt kjent i kriminelle miljøer, har nye smartkort hittil vist seg umulig å forfalske.

Fordelen med å bruke falske kort i selvbetjente kasser er at man slipper å bruke krefter på å framstille nøyaktige kopier av ekte kort, det vil si med hologrammer, logoer og annen grafikk.

Alle britiske betalings- og kredittkort har både magnetstripe og elektronisk brikke. Av hensyn til utenlandske handlende, vil noen selvbetjente kasser i Storbritannia likevel godta også rene magnetstripekort.

På nettforaene som BBC viser til, forteller kriminelle at de vet hvilke terminaler som godtar magnetstripekort, at de har tilgang til flere tusen stjålne amerikanske identiteter, og at de har kontakter som vet hvordan de skal framstille falske kort. De etterlyser folk som kunne tenke seg å bruke kortene til å kjøpe lett omsettelige varer som forbrukerelektronikk og tobakk, og være med på å dele utbyttet.

En representant for Tesco bekrefter overfor BBC at dersom personene hvis kontoer det gjelder ikke har meldt fra til sin bank at identiteten deres er stjålet, vil betalingssystemet godta det falske kortet.

En representant for betalingsformidleren Apacs sier til BBC at det er på høy tid også USA kutter ut magnetstripekort til fordel for smartkort.

Norge gjennomførte praktiske forsøk med smartkort allerede tidlig på 1980-tallet, men fortsetter å basere betalingssystemer på de lett forfalskbare magnetstripekortene.

Til toppen