Forbereder sak mot Google og Yahoo

Det amerikanske justis-departementet liker ikke at Google og Yahoo får 80 prosent av markedet.

Forbereder sak mot Google og Yahoo

Det amerikanske justis-departementet liker ikke at Google og Yahoo får 80 prosent av markedet.

Microsoft sliter med å ta igjen Google's massive forsprang på internett og det raskt voksende markedet for nettannonser.

Programvaregiganten forsøkte å kjøpe Yahoo for å ta et raskt jafs av markedsandelene, men Yahoo ville ikke kjøpes. De gikk isteden til konkurrenten Google, og inngikk et samarbeid som ytterligere styrker Googles posisjon.

Google begynner å nærme seg en dominerende posisjon innen dette markedet, og amerikanske myndigheter er redd for manglende konkurranse. Nå skriver flere amerikanske medier at USA's justisdepartement er i ferd med å forberede et juridisk søksmål mot avtalen.

Justisdepartementet har hentet inn Sanford Litvack, en ekstern jusekspert som blant annet har erfaring fra å være sjef for tidligere president Jimmy Carter's antitrust-divisjon.

Han skal gå gjennom bevisene som justisdepartementet har samlet inn, og det tolkes som et sterkt signal om at justisdepartementet begynner å bli klar for å gå til sak. Det amerikanske justisdepartementet har nok av intern ekspertise å ta av, så det at de henter inn en ekstern ekspert får mange til å tro at det nå er snakk om kort tid før de går til verks.

Yahoo og Google på sin side, føler seg trygge på at avtalen går gjennom uten problemer. De har likevel valgt å utsette implementeringen av den til oktober, selv om det ikke var noe formelt i veien for at de kunne ha startet opp allerede i midten av juni, da avtalen ble kjent.

Tilsammen vil Google og Yahoo kontrollere mer enn 80 prosent av det amerikanske markedet for søkeordannonsering. Gigantaktører som Coca-Cola, Procter & Gamble og General Motors har uttrykt sin bekymring rundt avtalen til justisdepartementet.

Justisdepartementets dilemma, er at et eventuelt vedtak som stanser avtalen kan styrke Googles posisjon på bekostning av Yahoo. Yahoo trenger avtalen fordi Google er flinkere til å tjene penger på sin teknologi, og hvis avtalen ikke godkjennes vil Yahoo stå svakere i markedet.

Yahoo's posisjon er allerede alvorlig svekket. Microsoft tilbød først 31 dollar per aksje da de forsøkte å kjøpe Yahoo, og de hevet etterpå budet til 33 dollar per aksje. Da børsen stengte i går kveld norsk tid, hadde aksjekursen falt til 17,58 dollar.

    Les også:

Til toppen