Forbereder søksmål etter CD-skandale

Avsløringene om Sony BMGs bruk av rootkit-basert kopisperre på CD-plater, har ført til at flere parter nå forbereder søkmål mot selskapet.

Avsløringene om Sony BMGs bruk av rootkit-basert kopisperre på CD-plater, har ført til at flere parter nå forbereder søkmål mot selskapet.

De færreste har vel kunne unngå historiene om musikk-CDer fra Sony BMG, først og fremst utgitt i USA, som innholdt en svært tvilsom form for rettighetsstyring (DRM). Selskapet har gjort saken noe bedre ved å få underleverandøren til å rette opp den kanskje kritikkverdige egenskapen, men flere parter mener at plateselskapet har begått lovbrudd ved å gi ut plater med en slik løsning.

Dermed er det trolig duket for søksmål.

    Les også:

Ifølge News.com er Green Welling, et advokatfirma i San Francisco i ferd med å undersøke mulighetene for et klassesøksmål mot Sony BMG. Advokat og partner i selskapet, Robert Green, sier til News.com at man ifølge loven i California skal bli informert av musikkforhandleren om at et spionvare-lignende verktøy vil bli installert på brukerens harddisk før kunden kjøper platen.

I California har man også en lovsom sier at et selskap ikke har lov til å forlede en autorisert bruker til å installere en programvarekomponent ved å hevde at installasjonen er nødvendig for å "åpne, vise eller spille av en spesiell type innhold".

News.coms kommentator mener at Sony BMG med dette har et problem, siden Windows-programvaren knapt kan være nødvendig for å spille av musikken, siden platene fungerer fint på Macintosh-maskiner og i vanlige CD-spillere.

Tilsvarende lovtekster vurderes av en rekke andre, amerikanske stater, i tillegg til den amerikanske kongressen.

I Italia har organisasjonen ALCEI (Electronic Frontiers Italy) bedt den italienske utgaven av Økokrim om å etterforske saken og finne ut hvem som har vært ansvarlige for å utstyre CD-er med denne løsningen. Det skriver organisasjonen i denne siden (oversatt av Google). Det er likevel klart at Sony BMG hele tiden har sagt at selskapet ikke har utgitt musikkplater i Europa med denne løsningen, så det er ikke sikkert at noe lovbrudd har skjedd i Italia.

Til InternetNews.com sier Jason Schultz, advokat tilknyttet Electronic Frontier Foundation (EFF) i USA, at også de etterforsker Sony BMGs metoder for å finne ut om det er grunnlag for et klassesøksmål mot musikkgiganten. Dette vil bli avgjort i løpet av de følgende ukene.

Schultz sier videre han ikke vil bli overrasket hvis også andre organisasjoner vil komme med søksmål som et resultat av plateselskapets seneste aktiviteter.

- Jo mer vi finner ut om dette, desto mer ulovlig later det til å være, sier Schultz.

Til toppen