Forbereder trolig oppkjøp innen lagring

Dell har nettopp økt sin kapital ved å selge obligasjoner for en milliard dollar.

Forbereder trolig oppkjøp innen lagring

Dell har nettopp økt sin kapital ved å selge obligasjoner for en milliard dollar.

I en gjennomgang av utviklingen hos Dell de siste månedene, konkluderer Wall Street Journal med at selskapet sannsynligvis forbereder et nytt stort oppkjøp innen lagring.

Den økonomiske situasjonen tvinger Dell til vedvarende kostnadskutt. Da tallene for april-kvartalet ble lagt fram for to uker siden, sa toppsjef Michael Dell at de viktigste nå er å sikre et kostnadsnivå under konkurrentenes. Overfor bedriftsmarkedet skal det satses på virtualisering og tjenester, og Dell ønsker å posisjonere seg som leverandør av tjenester fra nettskyen. (Se Dell-tallene peker nedover.)

Dells historisk største oppkjøp var overtakelsen av en spesialist innen virtualisert lagring, Equallogic, i november 2007, for 1,4 milliarder dollar. I april-kvartalet i år omsatte Dell Equallogic-systemer for 71 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Det skjedde mens avdelingen som Equallogic sorterer under, «large enterprise», opplevde 31 prosent lavere omsetning. Avdelingen er fortsatt Dells største, med en omsetning på 3,4 milliarder dollar. Hele Dell omsatte for 12,3 milliarder dollar i årets april-kvartal, 23 prosent mindre enn i fjor.

Kilder rundt Dells finanssjef Brian Gladden sier han snakker om å utvide innen lagring og IT-tjenester. Kilder rundt toppsjefen sier Dell venter et «større oppkjøp» i løpet av de nærmeste månedene.

Onsdag kunngjorde Dell at de har utstedt og solgt obligasjoner for ytterligere én milliard dollar. Til sammen har Dell nå solgt obligasjoner for tre milliarder dollar siden 2008. Dell skal nå besitte likvide ressurser på til sammen ti milliarder dollar. En talsmann for selskapet sier at obligasjonene kan brukes til flere formål, hvorav oppkjøp.

Ifølge en ofte sitert analytiker, Toni Sacconaghi ved Sanford C. Bernstein, vil ikke Dell være i stand til å konkurrere med IBM, HP og andre med mindre de utvider forretningen gjennom oppkjøp.

Det ser ut til å være en trend i tiden at store IT-selskaper må spre fokuset sitt for å holde seg i øverste divisjon. Det er for eksempel det mest sannsynlige motivet for Oracles kjøp av Sun (se Oracle på spranget til neste divisjon).

Dell har en krangel gående med IBM rundt ansettelsen av David Johnsen, tidligere ansvarlig i IBM for fusjoner og oppkjøp («mergers and acquisitions», forkortet M&A). IBM har saksøkt Johnsen med påstand om at han er forpliktet til å avstå fra enhver befatning med fusjoner og oppkjøp i sin nye jobb for Dell. 2. juni måtte Johnsen underskrive en erklæring der han forplikter seg til å begrense sitt arbeid for Dell til å sette seg inn i selskapets strategi, produkter, drift og mannskap. Skal han involveres i noe utover dette, må han innhente tillatelse fra retten. Konkurransesituasjonen forklarer IBMs oppførsel i denne saken: Johnsens erfaring og ekspertise er påkrevet dersom Dell skal lykkes i å snu nedgang til vekst.

Lagringsmarkedet er turbulent. Analyseselskapet IDC pekte i en rapport offentliggjort tidligere denne uken at også lagringsmarkedet krymper, etter 21 kvartaler med uavbrutt vekst. To ledende lagringsspesialister, EMC og Nettapp, er engasjert i en budkrig om Data Domain, et selskap med ekspertise og teknologi innen deduplisering, et felt som framstår som stadig viktigere for bedrifter. Poenget med deduplisering er at data aldri skal lagres mer enn én gang, med unntak av nødvendige sikkerhetskopier. Erfaringen er at deduplisering gjør lagringssystemer og digitale arkiv langt mindre omfattende og langt mer oversiktlige.

Dell kunngjorde tidligere denne uken et nytt engasjement innen nettopp deduplisering. En ny lagringsboks gir tilgang til dedupliseringsteknologi fra CommVault, som følge av et utvidet partnerskap. Dell varslet også nye tjenester innen deduplisering.

    Les også:

Til toppen