BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forbrukerne krever personvernlover for Internett

Databransjen har forbrukerne mot seg når den vil hindre internett-rettet personvernlovgivning gjennom egne sikkerhetsinitiativ, viser en undersøkelse offentliggjort i USA Today.

Eirik Rossen
13. juni 1997 - 12:53

Undersøkelsen offentliggjøres samtidig med at USAs handelsdirektorat FTC (Federal Trade Commission) avholder en høring om personvern på Internett. Den viser at 58 prosent av alle databrukere i USA ønsker lover for å regulere hvordan forbrukerdata og andre personopplysninger kan hentes fra web, og hvordan de skal kunne brukes.

Deler man databrukerne etter hvorvidt de har tilgang til internett eller ikke, blir ikke bildet fullt så klart. 65 prosent av de uten tilgang krever lovregulering, mot 47 prosent av de med tilgang.

Det alle er enige om (97 prosent), er at at selskaper som samler på navn og adresser på barn, ikke skal ha anledning til å leie ut eller selge slike opplysninger. 94 prosent mener at selskaper som samler på personopplysninger om barn, skal gjøres juridisk ansvarlig dersom de bruker informasjonen til noe annet enn det de gjør offentlig rede for. I høringen ble det referert uttalelser fra flere barn som fortalte at de hadde mottatt tilbud gjennom e-post med til dels slibrig innhold.

Bare 15 prosent ville at myndighetene skulle overlate reguleringen til frivillige bransjeordninger.

Undersøkelsen ble gjennomført per telefon i april i år. 1009 amerikanske databrukere ble kontaktet. Den viser ellers at:

  • 53 prosent av internett-streiferne frykter at opplysninger om deres web-vaner skal selges. (Websteder samler kurant inn opplysninger gjennom både spørreskjemaer og gjennom "cookies", små filer som inneholder spor etter det du har gjort på et websted og hvor du kommer fra. Du kan sikre at nettleseren din varsler deg hver gang et websted planter en "cookie" ved å gå inn på menyen Options/Network Preferences/Protocols.)
  • 59 prosent frykter at uvedkommende skal lese deres e-post.
  • 75 prosent liker ikke at offentlige personregistre skal kunne nåes gjennom internettet, selv om opplysningene er åpent tilgjengelige gjennom andre framgangsmåter.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.