BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forbrukerorganisasjoner raser mot Windows XP og .Net

Fire av USAs største forbrukerorganisasjoner har innledet et korstog mot Windows XP og .NET. De mener Microsoft er i ferd med å begå nye brudd mot antitrustlovene.

27. sep. 2001 - 11:26

De fire organisasjonene, Consumer Federation of America, Consumers Union (kjent for utgivelsen av Consumers Reports), Media Access Project (forsvarer forbrukerinteresser i forbindelse med digitale medier) og U.S. Public Interest Research Group (lobbygruppen til delstatens forbrukervernorganisasjoner), krever at USAs justisdepartement og delstatsmyndigheter trekker Windows XP og Microsofts omfattende .Net-initiativ inn i monopolsaken mot selskapet.

De fire har offentliggjort en 33 siders analyse (tilgjengelig i pdf-format) der de begrunner sitt syn på at Windows XP ikke bare viderefører Microsofts brudd på antitrustlovene, men utvider bruddene på en betydningsfull måte.

Det som bekymrer organisasjonene er at Windows XP integrerer funksjonalitet på områder der det i dag foregår en livlig konkurranse som slår ut til forbrukernes fordel. De nevner kommunikasjon, e-handel, multimediaapplikasjoner og online-tjenester, og mener at forbrukerinteresser og hele samfunnsøkonomien vil skades dersom konkurransen kveles ved at Windows XP omfatter og fremmer Microsofts standardløsninger på alle disse feltene.

Blant de fryktede skadevirkningene er økte kostnader for forbrukerne, begrensede valgmuligheter, mindre teknologisk fornyelse og forringet kvalitet. Liknende perspektiver knyttes til Microsofts håndtering av legitimasjonstjenesten Passport og de svært integrerende virkemidlene som Microsoft samler under betegnelsen .Net.

Organisasjonene har gjort et regnestykke for å vise at forbrukerne kan ha tapt mellom 20 og 30 milliarder dollar i årene 1995 til 2000 på grunn av Microsofts monopolisering av operativsystem og nettleser.

Passport kritiseres utifra en antakelse om at Microsoft vil bruke tjenesten til å knytte brukerens identitet til det hun gjør på nettet, og ikke holde denne informasjonen for seg selv, men dele den med nære partnere.

Organisasjonene krever at myndighetene sørger for straffetiltak som fjerner fra Windows XP og .Net all teknologi og forretningspraksis som svarer til det retten har stadfestet som ulovlig.

De krever også at myndighetene går inn for en kjennelse som vil gjøre det mulig å splitte Microsoft dersom selskapet ikke retter seg etter nødvendige begrensninger av deres forretningspraksis.

En talsperson for Microsoft har avvist alle beskyldningene med at Windows XP er svært fordelaktig for forbrukere og av stor betydning for IT-bransjen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.