JUSS OG SAMFUNN

Forbrukerrådet enig med Datatilsynet

Mener departementet må trekke opp retningslinjer for privat overvåking av fildeling.

23. juni 2009 - 07:41

Oslo (NTB): Forbrukerrådet roser Datatilsynet for å ha satt foten ned for advokatfirmaet Simonsens logging av ulovlig nedlasting. De etterlyser mer engasjement fra Kultur- og kirkedepartementet.

Advokatfirmaet har siden 2006 logget IP-adressene til norske brukere de mener laster ned kopibeskyttet materiale, på oppdrag fra underholdningsbransjen. Mandag vedtok Datatilsynet å ikke videreføre den midlertidige konsesjonen.

Forbrukerrådet roser tilsynet for det de mener er å ta konsekvensen av at norske politikere ikke har kommet på banen med forslag til retningslinjer for private aktørers rettigheter til å logge privatpersoners nettaktivitet.

– Datatilsynets konsesjon ble i sin tid gitt under forutsetning av at departementet ville komme på banen. Dette er helt nødvendig, fordi loven er uklar med hensyn til hvordan forbrukernes rettssikkerhet og personvern skal ivaretas, sier rådgiver Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet.

De gjentar nå oppfordringen til Kultur- og kirkedepartementet og Samferdselsdepartementet om å ta et standpunkt i debatten, og samle alle aktører i saken for å drøfte mulige tiltak.

– Dette er ikke minst aktuelt i lys av at åndsverkloven nå er under revisjon. Temperaturen som nå preger debatten om fildeling gjør det helt nødvendig med et politisk engasjement, sier Graasvold.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.