NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Forbrukerrådet frykter regjeringens bredbåndsforslag vil føre til digitale skiller mellom bygd og by

Regjeringen vil innføre leveringsplikt for bredbånd, men har for lave krav til å unngå digitale skiller mellom by og land, mener Forbrukerrådet.

10 eller 20 Mbit/s er altfor puslete, mener forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
10 eller 20 Mbit/s er altfor puslete, mener forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen
3. des. 2019 - 15:03

– Vi stiller oss helhjertet bak forslaget om at hele landet skal kobles på nett, men kapasitetskravet må skrus betydelig opp, hvis skal vi unngå digitale A- og B-lag, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

I regjeringens forslag foreslås det leveringsplikt for bredbånd definert som enten 10 eller 20 megabit per sekund nedstrøms og to megabit per sekund oppstrøms.

For puslete

Terje Breivik, nestleder i Venstre, doblet sitt bredbåndsvalgflesk i fjor høst. Nå er det ikke lenger så viktig om målet er 100 eller 200 Mbit/s for mesteparten av landets befolkning.
Les også

Halverer bredbånd-valgflesk

Forbrukerrådet mener imidlertid at kravet til kapasitet må settes vesentlig høyere hvis forslaget skal få reell betydning for forbrukerne.

– Regjeringen har selv vedtatt en målsetting om at alle skal ha tilbud om høyhastighetsbredbånd med 100 Mbit/s, da blir det for puslete å legge listen så lavt som det gjøres her, sier forbrukerdirektøren.

Nkoms dekningsrapport for 2019 viser at det er store forskjellige mellom by og land. I tettbygde strøk har 98 prosent tilgang på høyhastighetsbredbånd med fiber, mens andelen i distriktene med lavere befolkningstetthet er på 59 prosent.

Seksjonssjef for nett og tjenester i Nkom, Camilla Broch Pedersen, ønsker mer priskonkurranse.
Les også

19.000 husstander med nytt eller bedre bredbånd

Forbrukerrådet frykter forskjellene vil gjøre det mindre attraktivt å drive virksomheter der det ikke er tilgang til høyhastighetsbredbånd.

– Fremtidens næringsliv, skolegang og velferdstjenester forutsetter kapasitet langt utover regjeringens forslag, sier Blyverket.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.