JUSS OG SAMFUNN

Forbrukerrådet slår ned på DVD-standard

Forbrukerrådet mener kopibeskyttelsen i nye Blu-ray Disc-spillere er urimelig streng.

23. feb. 2006 - 09:06

Forbrukerrådet er kritisk til at de nye DVD-platene, som er delt inn i standardene Blu-ray Disc og HD DVD, nå er så beskyttet mot piratkopiering at mange vil få problemer med å se bildet.

Det er spesielt standarden Blu-ray Disc, som er spekket med beskyttelsesmekanismer.

    Les også:

Filmselskapenes iver for kopibeskyttelse har blant annet ført til at en som forsøker å spille av en ikke-autorisert Blu-ray plate, vil få spilleren stengt. Brukeren må levere den inn til produsenten for å få den åpnet igjen.

I tillegg vil innhold vist tv-er som ikke har riktig innebygget kopibeskyttelse som HDCP, bli nedgradert fra HDTV til standard tv-signal. Det er dessuten mulig for filmselskaper å låse filmen man har kjøpt til en enkelt spiller, slik at man ikke kan låne bort eller selge platen.

Forbrukerrådet ser svært alvorlig på filmselskapenes tiltak mot piratkopiering, som de mener går langt over forbrukernes forventninger, skriver Aftenposten.

Forbrukerrådet mener også det er urimelig hvis forbrukerne tvinges til å kjøpe nytt utstyr når kopisperren blir justert, enten det er tv eller spiller som ikke lenger virker.

Når produktene foreligger vil Forbrukerrådet vurdere om kopibeskyttelsen holder seg innenfor den nye åndsverksloven.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.