TELEKOM

Forbrukerrådet ut mot Telenor

Avviser forslaget om å ta seg betalt for å formidle video.

26. jan. 2011 - 14:04

Oslo (NTB): Forbrukerrådet går hardt ut mot Telenors forslag om å kreve betaling av nettsteder som VG, NRK og YouTube for at brukerne skal få se nettvideo.

Onsdag varslet Telenor i Dagens Næringsliv at selskapet vil ta betalt både fra kunder som har nett- og mobilabonnement, og fra innholdsleverandører som VG, NRK og YouTube, som Telenor mener legger beslag på store deler av båndbredden.

Forbrukerrådet reagerer kraftig.

– Dette bryter med intensjonene i nettnøytralitetsavtalen Telenor har underskrevet, sier fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Rådet mener at Telenors forslag er et langt steg i feil retning.

I 2009 sluttet Forbrukerrådet, Post- og teletilsynet og den norske internettbransjen seg til felles retningslinjer for nettnøytralitet. Det er derfor både synd og overraskende at Telenor nå ønsker å slå beina under en avtale som selskapet selv skrev under på, mener Nortvedt.

– Telenors nettregime vil skade innovasjonen og gjøre det vanskeligere for bedrifter uten store økonomiske muskler til å etablere seg. For ikke å snakke om frivillige organisasjoner, bloggere og alle andre som vil bli avspist med Telenors annenrangsnett, sier Nortvedt.

Han mener Telenor må skjønne sammenhengen. Uten innholdsleverandører forsvinner behovet for internettilgang, påpeker han. (©NTB)

Tillegg med svar fra Telenor, oppdatert 27.1.2011, kl 7.49.

Telenor svarer med at de mener at Forbrukerrådet må ha misforstått.

- Dette dreier seg ikke om nøytralitetsavtalen. Vi skal ikke diskriminere enkelte aktører, sier Rolv-Erik Spilling, teknologidirektør i Telenor til NTB.

Han sier at prissettingen er en konsekvens av kommersialiseringen av markedet, og vil gjelde alle.

- Vi lager produkter som man kan kjøpe og få en garanti for at er sikre og trygge for levering av film og video på nettet, sier han.

Han mener at Telenor må kunne få gjøre dette fordi levering av levende bilder på nett er mer krevende å håndtere enn levering av fastnettet og mobiltelefoni. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.