FORBRUKERTEKNOLOGI

Forbrukervrede årsaken til HD-knekk

Én forbannet kunde var nok til at både HD DVD- og Blu-ray Disc-filmer nå kan kopieres.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. jan. 2007 - 14:09

I løpet av den siste måneden har det dukket opp verktøy på nettet som gjør det mulig å kopiere innholdet av AACS-beskyttede HD DVD- og Blu-ray-plater ned på en brukers harddisk. Begge verktøyene, BackupHDDDVD og BackupBluRay, er laget av samme person, som kun er kjent under navnet muslix64.

muslix64, som etter alt å dømme er en mann, er nå blitt intervjuet av nettstedet Slyck.com. Der forteller han om arbeidet som er blitt utført, men minst like interessant er motivasjonen for å gjøre dette. For selv om metodene muslix64 har funnet fram til allerede utnyttes til piratkopiering, var hans egne ønsker langt mer uskyldige.

muslix64 beskriver seg selv om en forulempet kunde. Han mener at hans arbeid kan kalles "håndhevelse av rimelig bruk.

Han forteller at han med ikke kunne spille av sin HD DVD-film på sin HD-skjerm som ikke har støtte for HDCP-grensesnittet.

- Det å ikke kunne spille av en film jeg har betalt for, fordi noen ledere i Hollywood har bestemt at jeg ikke får lov, gjorde meg forbannet, forteller muslix64.

HDCP-teknologien sørger for at filmdataene ikke dekrypteres før de har nådd fram til avspillingsskjermen, men hindrer også lovlydige kunder å kunne se AACS-beskyttet (Advanced Access Content System) film i HD-oppløsning hvis kundene ikke har skjerm som støtter grensesnittet.

Rent juridisk har nok ikke muslix64 noen rettigheter utover det han opprinnelig kunne gjøre, en annen ting er om man som kunde skal være forpliktet til å godta slike begrensninger, når man ikke har til hensikt å gjøre noe som er forbudt ved lov. Siden det var så enkelt å omgå AACS, kan det i alle fall etter norsk lov ikke anses som noen effektiv kopi- eller avspillingssperre. muslix64 anser arbeidet han har gjort som langt enklere enn det «DVD Jon» med flere gjorde i forbindelse med CSS-systemet til DVD.

muslix64 har ikke noe avspillingsutstyr for Blu-ray Disc, men kom til at ting var ute av balanse så lenge bare ett format var blitt knekket. Derfor gikk han i gang med arbeidet å knekke Blu-ray Disc også, basert på minnedumper fra systemet til en annen person.

Det handler riktignok ikke om å knekke krypteringsmetodene, noe som anses som svært vanskelig, men i stedet å gå rundt dem.

Nå er det slik at Blu-ray Disc støtter nok en DRM-mekanisme som kalles BD+. Den regnes fortsatt som relativt eksperimentell og skal ennå ikke ha blitt tatt i bruk i noen av dagens Blu-ray-utgivelser. HD DVD-systemet har ingen DRM-løsning utover AACS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.