Forbryter uten forbrytelse?

Økokrim mener en mann fra Rogaland har begått industrispionasje og utpressing mot industrigiganten Kværner. Men Kværner selv mener de ikke har blitt utsatt for denne type kriminalitet.

Tidligere denne uken skrev digitoday.no om en mann fra Rogaland som står bak domenenavnet Kvearner.com- til forveksling lik industrigiganten Kværners nettadresse kvaerner.com.
Rogalendingen står nå sammen med sin kollega tiltalt for industrispionasje og forsøk på utpressing av industrigiganten.


Grunnen til dette er at rogalendingen mottok en feilsendt mail som skulle gått til den norske indutrigiganten Kværner ASA, men som altså i stedet dukket opp i hans epostkasse. Denne mailen innehold informasjon om hvordan Kværner skulle holde Kjell Inge Røkke og Aker Maritime ASA unna selskapet - kort sagt; særdeles sensitive opplysninger. Mailens avsender var en ansatt i meglerhuset Sundal Collier & Co.

Da rogalendingen mottok mailen sa han fra til Sundal Collier om dette, og en advokat fra selskapet ville at han og hans kollega skulle skrive under på at de ikke skulle videresende mailen eller innholdet, men slette den.

Dette nektet de to tiltalte for, noe som fikk advokaten til Sundal Collier til å by 100.000 kroner for både domenet Kvearner.com og det aktuelle dokumentet. Dette nektet innehaveren av domenet for, men da han ble spurt hvor mye han ville ha for domenet, svarte han - etter eget utsagn på fleip - at han "ville kreve 4 millioner men ville vente seg 2 millioner".

Dermed ble de to rogalendingene sporenstreks anmeldt til Økokrim.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde ved Økokrim mener at dette var grunnlag for å sikte de to rogalendingene for industrispionasje og utpressing. Det siste punktet har alene en strafferamme på fem år.

I sin tiltalebeslutning skriver førstestatsadvokat Inger Marie Sunde følgende om det påståtte utpressingsforsøket: "[...] De (rogalendingene, red.anm.) klarte ikke tvinge Kværner til å foreta betaling, da forholdet ble anmeldt til Økokrim [...]"

Den ene av de tiltalte sier til digitoday.no at han aldri har snakket med Kværner om penger overhodet. Samtalene om penger ble foretatt med advokat Erling Christiansen som representerte Sundal Collier & Co.

Christiansen jobber for advokatselskapet Schjødt i Oslo. Han var ikke tilgjengelig for kommentar da digitoday.no ringte, på grunn av sabbatsår.

Marit Ytreeide, informasjonsdirektør i Kværner ASA, bekrefter overfor digitoday.no at de ikke har vært utsatt for industrispionasje eller utpressingsforsøk. Hun vil ikke kommentere saken ytterligere.

Informasjonsdirektør ved Kværners hovedkontor i London, Trond Andresen, forteller til digitoday.no at de ikke ønsker å kommentere en sak "som verserer for retten. "

digitoday.no fikk ikke anledning av Andresen å snakke med Kværner ASAs konserndirektør Jon Greve om denne saken.

- Han vil ikke kommentere denne saken, sa Andresen til digitoday.no. Da digitoday.no spurte om han visste at Greve ikke ønsket å kommentere fortalte Andresen følgende:

- Han står ved siden av meg nå.

Inger Marie Sunde sier at hun ikke vil kommentere saken i media før hovedforhandlingen. Denne er berammet til Stavanger Byrett i august i år.

Til toppen