FORBRUKERTEKNOLOGI

Forbudt å selge i Norge

Post- og teletilsynet slår ned på billige og dårlige etterlikninger som selges over nett.

Eksempler på mobiltelefoner som Post- og teletilsynet har stanset omsetningen av: (f.v.) SciPhone i68, Eclipse H6, iPro E71. De etterlikner kjente merkevarer samtidig som de er av dårlig kvalitet og mangler merking.
Eksempler på mobiltelefoner som Post- og teletilsynet har stanset omsetningen av: (f.v.) SciPhone i68, Eclipse H6, iPro E71. De etterlikner kjente merkevarer samtidig som de er av dårlig kvalitet og mangler merking. Bilde: Post- og teletilsynet
29. nov. 2011 - 10:58

Post- og teletilsynet melder at de krever stans i omsetningen av flere mobiltelefoner som selges i Norge.

Det dreier seg om elleve modeller som selges billig og som likner kjente mobiltelefoner fra leverandører som Apple, HTC, Nokia, Samsung og Sony Ericsson. Ifølge tilsynet mangler de merking og har dårlig kvalitet. De oppfyller ikke kravene i det felleseuropeiske regelverket.

Telefonene som nå forbys, mangler blant annet CE-merket.

– Vi tolererer ikke aktører som undergraver merkeordningen, og på den måten lurer folk til å kjøpe produkter som ikke overholder de kravene som regelverket stiller, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

Målinger av telefonene viser at de har for lav sendereffekt i forhold til kravet i GSM-standarden. Brukerne vil oppleve denne mangelen som dårlig dekning.

Telefonene markedsføres gjennom nettbutikker organisert som enkeltmannsforetak.

Tilsynet mistenker ikke noen av de større elektronikkjedene for å selge dem. De produseres ikke av leverandører som er kjent i det europeiske markedet, og har programvare av en helt annen type. De er ofte utstyrt med plass til to SIM-kort.

På sitt nettsted har Post- og teletilsynet lagt ut resultater av kontrollen av til sammen 143 mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk. Kommer man over et tilsynelatende godt tilbud av ukjent varemerke, kan det være hensiktsmessig å slå opp her.

En gjenganger på oversikten over forbudte mobiltelefoner, er kombinerte armbåndsur og mobiltelefoner, av merker som Thrifty og The Gauntlet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.