JUSS OG SAMFUNN

Forbyr bruk av utenlandske nettsteder

Hviterussland isolerer innbyggerne fra omverdenen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2012 - 11:05

Rett før jul i fjor offentliggjorde den hviterussiske regjeringen en lov som i stor grad vil påvirke hvilke nettstededer innbyggerne i Hviterussland får lov til å besøke. Dette opplyser det amerikanske Library of Congress (LoC).

Ifølge LoC implementerer loven standarder som den hviterussiske presidenten, Aleksandr Lukasjenko, beordret i februar 2010 gjennom forordningen som oversatt heter «Om midler for forbedring av det nasjonale segmentet ved Internett».

Den ny loven pålegger restriksjoner for hviterussiske innbyggeres besøk og bruk av utenlandske nettsteder. Brudd mot reglene anses som en forseelse og kan medføre en bot tilsvarende opptil 750 kroner. Loven trer i kraft den 6. januar.

Ifølge LoC krever loven at alle selskaper og person som er registrert som foretakseiere kun bruker hviterussiske domenenavn når de tilbyr nettjenester, utfører salg eller utveksler epost. Landets skattemyndigheter, samt politiet og det hemmelige politiet, gis autorisasjon til å igangsette etterforskning og å rettsforfølge brudd på loven.

Loven skal også kreve at eiere og administratorer av Internett-kaféer og andre steder som tilbyr tilgang til Internett, kan er ansvarlige for å rapportere til myndighetene om kunder som besøker utenlandske nettsteder. Dersom dette ikke skjer, kan myndighetene stenge virksomheten. Også privatpersoner kan bli holdt ansvarlige dersom de gir andre tilgang til Internett-tilkoblede datamaskiner.

Loven gir myndighetene også rett til å etablere og vedlikeholde en liste over uønskede nettsteder som skal blokkeres av Internett-tilbyderne. Loven nevner pornografiske nettsteder og nettsteder med ekstremistisk innhold som eksempler på hva som vil bli blokkert.

Ifølge LoC kan loven også føre til at utenlandske nettsteder stenger hviterussiske brukere ute. Dersom noen i Hviterussland bestiller noe fra Amazon, som ikke har et hviterussisk datterselskap, så vil denne transaksjonen være ulovlig og Amazon risikerer derfor å bli saksøkt av hviterussiske myndigheter. LoC mener at det er sannsynlig at Amazon og andre selskaper som ikke er etablert i Hviterussland, vil velge å stenge tilgangen fra Hviterussland framfor å utfordre hviterussiske myndigheter, siden Hviterusslands befolkning bare utgjør en liten del av disse selskapenes kundegrunnlag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.