JUSS OG SAMFUNN

Forbyr privat, åpent WLAN

Føderal domstol innfører bøter og erstatningsansvar.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2010 - 12:42

Den føderale domstolen i Karlsruhe, Tyskland, har gjennom dom innført et påbud om at privatpersoner må passordbeskytte sine trådløse nettverk (WLAN). Det skriver blant annet DerWesten.de.

Domstolen skal ha kommet til denne beslutningen som følge av et søksmål fra en ikke navngitt artist mot en Internett-bruker med åpent WLAN. Artisten skal ha saksøkt brukeren for ulovlig å ha lastet ned en musikkfil for senere å tilby den på et fildelingsnettverk.

Men den saksøkte brukere kunne bevise at han var på ferie på det tidspunktet da musikkfilen ble lastet ned via hans WLAN-forbindelse.

Domstolen mener likevel at WLAN-eieren til en viss grad er ansvarlig for å sikre at det trådløse nettverket ikke kan brukes av tredjeparter til ulovligheter.

Private eiere av trådløse nettverk i Tyskland vil derfor heretter være forpliktet til å konfigurere WLAN-aksesspunktet sitt med et tilstrekkelig langt passord i det utstyret tas i bruk. Domstolen mener at det derimot ikke kan ventes at forbrukere kontinuerlig vil oppdatere sikkerheten med den nyeste teknologien.

I tilfeller hvor det oppdages privateide WLAN-soner uten passordbeskyttelse, vil eierne i første omgang få en advarsel og en bot på inntil 100 euro. Eierne vil kun måtte betale en erstatning for krenkelser av copyright dersom de unnlater å sikre nettverket sitt til tross for advarselen.

Både de tyske forbrukermyndighetene og representanter for musikkindustrien ser ut til å være fornøyde med dommen, som Carola Elbrecht, direktør for prosjektet «Forbrukermrettigheter i den digitale verden» ved Bundesverband der Verbraucherzentralen, karakteriserer som balansert.

En talskvinne for riksdagsfraksjonen Die Grünen sier mener derimot at fri tilgang til Internett er av offentlig interesse.

Dommen gjelder angivelig ikke for bedrifter som tilbyr fri, trådløse Internett-tilgang.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.