TELEKOM

Forbyr roamingavgifter i EØS-området

Vedtatt av EU-parlamentet.

EU-parlamentet stemte i dag at roamingavgifter skal fjernes fra hele EØS-området. Vedtaket er dog ikke helt endelig ennå.
EU-parlamentet stemte i dag at roamingavgifter skal fjernes fra hele EØS-området. Vedtaket er dog ikke helt endelig ennå. Bilde: Shotshop GmbH / Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. apr. 2014 - 14:50

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): EU nærmer seg full fjerning av gjesteavgiftene som gjør mobilregningen så høy etter Europa-ferien. Forbrukerrådet jubler.

EU-parlamentet vedtok torsdag med stort flertall at internasjonal gjesting – såkalt roaming – skal bort i hele EØS-området. Parlamentarikerne vil fjerne avgiften fra desember neste år.

– Dette er begynnelsen på slutten på roaming, slår en fornøyd fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet fast.

EU-parlamentet vil tvinge operatørene til å tilby mobilabonnementer som gir lik pris som hjemme på samtaler, meldinger og nettsurfing i Europa. Du skal altså ikke merke forskjell på regningen hva enten du har surfet på ferie i Frankrike eller surfet hjemme i Norge.

– Det er en kjempefordel for nordmenn på ferie, og nordmenn som reiser mye, sier Myrstad til NTB.

Endelig vedtak i EU skjer først når det er oppnådd enighet mellom Parlamentet og de 28 medlemslandene.

– Men dette er et viktig skritt i riktig retning, sier Myrstad.

Melkeku

Gjesteavgiften som gjør mobilbruk i utlandet mye dyrere enn hjemme, er innført fordi teleselskapene betaler hverandre for kundenes bruk av andre nett.

Selskapene har imidlertid tatt seg mer betalt enn det koster dem.

– Det har vært en melkeku for telefonoperatørene, og det har vært vanskelig for folk å skjønne prisene. Operatørene tjener fortsatt mye penger på roaming, sier Myrstad.

Roamingtiltaket er en del av en større plan for hvordan den europeiske telekomindustrien skal reguleres.

Håpet er å få på plass et ekte fellesmarked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein innen 2016.

Nøytralt nett

En viktig del av pakken er også såkalt nettnøytralitet, at operatørene ikke skal kunne kontrollere eller styre innholdet kundene benytter på internettet.

– De lovfester at ingen skal kunne diskriminere eller blokkere trafikken på internett, sier Myrstad om grunnprinsippet i EU-parlamentets vedtak.

– Det er ikke blitt helt perfekt, men det er kommet på plass bedre definisjoner i de nye reglene, sier han. (©NTB)

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.