Forbyr uslettbar «mobil-bloatware»

– Apper må kunne avinstalleres.

Forbyr uslettbar «mobil-bloatware»
Samsung er blant smartmobilleverandørene som utstyrer selskapets produkter med mange applikasjoner som ikke kan avinstalleres. Nå møter selskapet motstand mot dette på hjemmemarkedet. Bildet viser noen av appene som følger med Samsung Galaxy S3. Bilde: digi.no

Mange smartmobiler og nettbrett leveres med mange forhåndsinstallerte applikasjoner som brukerne aldri benytter. Ofte er dette applikasjoner som mobil-operatører og -leverandører tilbyr for å få brukerne til å benytte tjenester de selv tilbyr. Dette er i og for seg rimelig nok, men ikke dersom applikasjonene ikke lar seg avinstallere. For ingen ønsker vel at unyttige applikasjoner skal ta opp lagringsplass og i verste fall også minneplass og prosessorkraft på enheten. Dessverre er forhold som dette helt ordinært. Men kanskje ikke i framtiden.

Ifølge ZDNet, som viser til en pressemelding fra departementet for vitenskap, IKT og framtidsplanlegging i Sør-Korea, vil landet i april innføre et sett med retningslinjer som forbyr forhåndsinstallerte applikasjoner som ikke kan avinstalleres.

– Bestemmelsen sikter mot å rette opp en uregelmessig praksis som fører til bry for smartmobil-bruker og urettferdig konkurranse mellom bransjemedlemmer, heter det i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen er det fire unntak fra regelen om at alle forhåndsinstallerte apper må kunne avinstalleres. Detter er applikasjoner knyttet til WLAN-tilkobling, NFC (Near-Field Communication), leverandørens kundeservicesenter og applikasjonsmarkedsplassen.

En oversikt som angivelig stammer fra den britiske forbrukerportalen Which viser hvor mye ledig lagringsplass det egentlig er på en del nyere smartmobiler som alle leveres med 16 gigabyte lagringsplass. Apples iPhone 5C kommer best ut med 12,60 gigabyte ledig lagringsplass. Men også Google/LG Nexus 5 og iPhone 5S har mer enn 12 gigabyte lagringsplass som er tilgjengelig for brukerne.

I motsatt ende er Samsung Galaxy S4 en klar versting med bare 8,56 gigabyte ledig lagringsplass.

Om den sørkoreanske bestemmelsen får betydning for mobilbrukere i andre land, er ukjent. Flere av de største leverandørene er fra nettopp Sør-Korea. Man kan selvfølgelig håpe at de tilbyr de internasjonale modellene med samme funksjonalitet som de nasjonale utgavene. Eventuelt får man sette sin lit til myndighetene i for eksempel Norge synes at bestemmelsen er så fornuftig at man også vil innføre den her i landet.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.